Del: - -

Vær beredt efter oversvømmelser

Der skal handles hurtigt efter en oversvømmelse. I løbet af et par uger kan skimmelsvamp angribe de steder, der ikke er tørret helt ud.

Det kræver hurtig handling efter oversvømmelser, hvis man skal undgå fugtskader og skimmelsvamp

Af journalist Lone Bolther Rubin

Har I haft oversvømmelse eller har I haft spande stående til opsamling af indtrængende regnvand eller bare våde hjørner? Så er der også risiko for afledte fugtproblemer som for eksempel skimmelsvamp.

Derfor gælder det om at få tørret helt op - og evt. skilt noget af konstruktionen ad. Ifølge Teknologisk Institut tager det ikke mere end 3-6 uger for en skimmelvækst at få fat i et fugtigt område, så det er vigtigt at handle hurtigt. Helst indenfor 3-4 dage efter vandskaden.

Fjern alt, der kan have været vådt

Skimmelsvamp kan for eksempel opstå, når der trænger fugt ind bag beklædningsplader, op bag tapeter, ind mellem gipsplader eller ind under gulvbelægningerne. Her vil affugtning og ventilation kun have en yderst begrænset effekt.

Efter en vandskade er det derfor vigtigt at kontrollere alle lagdelte konstruktioner med organisk materiale, som kan være opfugtede. Organisk materiale er ikke kun en svamp for vand - det er også mad for skimmelsvampe.

Gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum osv., der har været i berøring med vand, skal fjernes. Det er en god idé at få en professionel rådgiver til at måle og vurdere, om man har nået et tilfredsstillende fugt-niveau.

Læs også: Har lært af 420 vandskader

Brug også næsen

Samtidig bør man bruge næsen i de efterfølgende uger. Det anbefaler teamleder i Teknologisk Institut, Kathrine Birkemark Olesen.

- De skjulte skimmelangreb bliver typisk først opdaget, når der konstateres en kraftig, tung lugt. Den kan opleves som en kvalmende, sødlig lugt, og beskrives ofte som en kælder- eller sommerhuslugt, siger hun.

Har man mistanke om skimmelsvamp, skal man kontakte professionelle fagfolk. Læs mere i BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljøs branchevejledning om Fugt og skimmelsvampe.  


Senest revideret den 16. februar 2024