Del: - -

Mål fugt og skimmel

Fjernrådgivning er en mulighed, hvis man skal måle, hvor der er fugt og skimmelvækst i en bygning, men ellers er det en god idé at benytte en fagperson til opgaven.

Hvis I har mistanke om fugt og skimmel, så bør I alliere jer med en rådgiver, der både har forstand på måleteknikker og konstruktioner. Fugt kan stamme fra kilder langt fra den synlige fugt, og lugten af skimmel kan stamme fra skjult skimmelvækst under gulvet, over loftet eller i væggene.

I nogle tilfælde kan man se, at der er fugtproblemer med det blotte øje. Hold øje med for eksempel:

  • Store rammer af dug på indersiden af termoruder, når det er koldt udenfor
  • Fugtskjolder på lofter og/eller vægge
  • Tapet der bulner og løsner sig fra væggen
  • Skuffer og døre, der binder

Men det er ikke altid, det er så let, men en fagperson kan normalt regne ud, hvor det er relevant at måle. Det kan for eksempel være på en udtørret vand- og skimmelskade, der kan blive ved med at påvirke indeklimaet med inaktive svampesporer.

Fugt måles på stedet ved at stikke en måler ind i vægge, lofter og gulve. Luftfugtigheden måles med et hygrometer.

Flere test kan afgøre skimmel

Skimmel bestemmes ved laboratorieanalyse og ved brug af flere forskellige prøvemetoder. Luft- og støvprøver er ikke tilstrækkeligt. Ofte er det nødvendigt at udføre et destruktivt indgreb, fx at skære hul i væggen for at komme ind til konstruktionen. Der er primært fire prøveteknikker til analyse af skimmelsvamp, og de fleste indebærer et analysearbejde på laboratorium:

  • Dyrkningsprøve, hvor man laver et aftryk af en overflade på en plade og dyrker mulig forekomst af skimmel.
  • Mycometer-test, hvor man kører en steril vatpind hen over et defineret område, der menes angrebet.
  • Luftprøve, hvor en defineret mængde luft suges ind i et apparat, hvor sporer sætter sig på dyrkningsplader.
  • DNA-test af støv, som er 1-12 mdr. gammelt.

Det er vigtigt, at de rigtige typer test anvendes i kombination med fugtmålinger og viden om byggeteknik.

Fjernrådgivning

Har I dygtige driftsfolk ansat i kommunen kan de eventuelt selv måle ude i institutioner, på skoler og andre offentlige arbejdspladser. Det kan især være en fordel ved akutte situationer, ligesom der kan være penge at spare.

Teknologisk Institut er en af de konsulentvirksomheder, der tilbyder fjernrådgivning enten som et abonnement eller fra sag til sag.

Så får man en kuffert med måleudstyr, som man bruger efter anvisning fra konsulenten, og man indsender prøver til test i laboratoriet. Ved hjælp af videoopkald kan konsulenten være med på sidelinjen. Læs mere om, hvordan det har været anvendt i tre kommunale legestuer her.


Senest revideret den 29. november 2021