Del: - -

Stil krav om lav afgasning

Undgå lugtgener, hovedpine og ubehag i det færdige byggeri gennem det rette materialevalg. Stil krav til leverandørerne om at dokumentere materialernes indhold og afgasning af skadelig stoffer.

Partikler og gasser, der frigives fra nye lofter, maling, tæpper, møbler og vægge kan give ubehagelige lugtgener og påvirke brugernes sundhed længe efter, at byggeriet tages i brug.

Byggeudvalget bør derfor i samarbejde med arkitekter og ingeniører se på, hvordan og hvor længe materialer og møbler påvirker luftkvaliteten i det færdige byggeri. Der findes forskellige mærkningsordninger, der dokumenterer dette. Med nye fælles EU-standarder og en øget harmonisering mellem mærkningsordningerne, vil det fremover blive lettere at vælge lavt afgassende materialer.

Læs mere om:

Mindre hovedpine, løbende næse og irriterede øjne

En af de frivillige mærkningsordninger er Dansk Indeklima Mærkning. Sekretariatsleder Thomas Witterseh ser mange fordele for arbejdspladserne ved at bruge indeklimamærkede produkter og møbler.

”Man har længe vidst, at luftkvaliteten påvirker vores helbred. Derfor er det oplagt at se på, hvordan man kan forbedre luftkvaliteten og dermed undgå symptomer som hovedpine, slimhindeirritationer, hududslæt med mere. Ved at vælge mærkede produkter med klar dokumentation, kan man reducere bygningens negative indflydelse på indeklimaet,” siger han.


Senest revideret den 22. april 2020