Del: - -

Fordele og ulemper ved LED-lys

LED-lys er ekstremt energieffektive og kan designes til meget forskellige formål, men de blænder og kan give flicker. Her er, hvad I som arbejdsmiljøorganisation bør vide, før I investerer i LED.

LED kan utroligt meget. Udviklingen går stærkt, og lyskilderne bliver hele tiden bedre, men der er stadig stor forskel på kvaliteten.

Det er derfor en god idé at få testet egenskaberne, inden man laver større investeringer i LED-lys. Det kan man gøre på det tekniske universitet DTU's Danish Outdoor Lightning Lab (DOLL).

DOLL tester også indendørs LED lys, og der er allerede beskrevet karakteristika for cirka 100 forskellige kommercielle produkter. Laboratoriet måler blandt andet på virkningsgrad, farvetemperatur, farvegengivelse og blænding.

Lederen af centret, professor Paul Michael Petersen, ved derfor rigtig meget om fordele og ulemper ved LED lys. I artiklen er der primært fokus på fordele og ulemper for indeklimaet. 

Fordele ved LED

LED har et meget lavt energiforbrug, og en meget lang levetid. Derfor er de billige i drift og ofte det foretrukne valg ved energirenoveringer. Men der er også fordele for indeklimaet.

LED kan designes til formålet. "Man kan nu i langt højere grad end tidligere bestemme farveindholdet i lyset, og man kan ændre farvetemperaturen dynamisk. Det gør, at man kan designe lyset til lige præcis den ønskede anvendelse. LED kan lave bedre farvegengivelse end lysstofrør og sparepærer, men det, der er på markedet, er bare ikke altid lige godt," siger Paul Michael Petersen.

Læs også

For eksempel kan man designe LED-lys, så det bliver meget let at skelne blodårer. Det vil for eksempel være meget nyttigt på sygehuse og lægeklinikker.

Ulemper ved LED

LED kan blænde. Det skyldes, at lyskilden er kompakt og kommer fra et lille område. Man bør derfor lave en visuel test af nye LED-pærer for at afgøre, om medarbejdere bliver blændet.

Det kan også være en god idé at undgå direkte belysning og lade lyset reflektere på væggen eller loftet. Det kaldes indirekte lys, men det vil koste på energieffektiviteten.

Nogle LED-lys gengiver farverne dårligt. Det gør det svært at se detaljer. Man skal som udgangspunkt sikre sig en høj Ra-værdi på over 90. Man kan som regel regne med leverandørens oplysninger om Ra, men ikke altid.

Farvetemperaturen kan ændre sig. LED har op til 50.000 timer i sig, men det kan sagtens være, at farvetemperaturen for nogle LED produkter ændrer sig i løbet af levetiden.

Hvis det er vigtigt at holde en bestemt farvetemperatur - for eksempel et meget blåligt-hvidt lys, som er godt til at holde sig vågen ved, så bør man sikre sig, at LED-lyset, man investerer i, kan holde en konstant farvetemperatur i hele levetiden.

LED med lysdæmper laver flicker. Nogle typer lysdæmpere fungerer, så lyset slukker og tænder så hurtigt, at det ikke kan ses med det blotte øje. Det er mistænkt for at kunne give stress, hovedpine, manglende koncentration mv.

"Nogle kan være mere følsomme end andre. Hvis det er vigtigt, at man kan dæmpe lyset, skal man være opmærksom på, at der kan være et sundhedsproblem forbundet med det, og man skal undersøge markedet for at finde nogle lyskilder, der ikke laver flicker," siger Paul Michael Petersen.

Læs også den videnskabelige artikel: "Flicker in Solid-State Lighting: Measurement Techniques, and Proposed Reporting and Application Criteria" af professor Michael Poplawski.

Michael Poplawski anbefaler især at undgå flimrende LED i skoler, daginstitutioner, på hospitaler og andre steder, hvor folk er mere sårbare. Jo længere tid, jo flere lys og jo stærkere lyset og kontrasten til omgivelserne er, jo større er risikoen for gener. Detaljerede guidelines for test af LED, kan findes i artiklen.

LED mangler nogle af de sunde stråler. LED lys indeholder kun de bølgelængder, der giver et synligt lys. UV-stråler, der danner D-vitamin i kroppen, er fraværende. Det samme er nær-infrarødt lys, der har en regenererende effekt på kroppens celler. Dem skal man ud i dagslyset for at få.

”Jeg opfordrer derfor alle, der bruger kunstlys som LED, halogen og energisparepærer, at man også husker at få dagslys i løbet af dagen. Dagslys indeholder rigtig mange bølgelængder, der er sunde for vores helbred,” siger Paul Michael Petersen fra DTU.
Læs mere om dagslys her.

Man skal lære begreberne at kende

"LED bliver bedre og bedre. Men det er stadig en teknologi, som ikke er færdigudviklet. Vi ser mange børnesygdomme, og man skal se sig godt for," siger Paul Michael Petersen fra DTU.

Han efterlyser en harmonisering af den måde, man måler og beskriver kvaliteten på. Man er nået noget af vejen med angivelse af Ra-værdi og farvetemperatur, men selv det er begreber, forbrugerne først nu skal lære at kende.

"Vi har været vant til, at en 60 W’s glødepære gav en bestemt mængde lys, men nu kan den samme elektriske effekt levere vidt forskellig forskellig lysmængde og egenskaber. Det er derfor vigtigt, at der kommer en god forbrugerinformation i LED produkterne i fremtiden," siger professoren.

Vil I have testet jeres belysning, så læs mere om DOLL, der er sat i verden for, at kommuner og virksomheder kan bidrage til test, forskning og udvikling af fremtidens lyskilder. DOLL hviler i sig selv økonomisk. Kontakt evt. Linda Christel som er kontaktperson


Senest revideret den 21. april 2020