Del: - -

Fremtidens sengestue: Et lille skridt nærmere sundere byggeprincipper

Arkitekt Carlo Volf er medforfatter til en ny rapport fra Elforsk, der anbefaler nye principper for optimalt design af fremtidens sengestuer. Rapporten er lavet på baggrund af en forsøgsstue for Ny Psykiatri Bispebjerg. Det er et lille skridt på vejen til mere fokus på sundhed, siger Carlo Volf.

Artikel af journalist Lone Bolther Rubin
Foto: Fra rapporten Room-light 1:1 Ny Psykiatri Bispebjerg af Elforsk 350-050

Første etape af Ny Psykiatri Bispebjerg er lige blevet indviet, men er ikke helt klar til at tage imod patienter. De kan ellers se frem til nogle opholdsrum, som er meget gennemtænkte.

Alt efter hvilken retning stuerne vender, er der tilføjet mere eller mindre kunstigt lys suppleret med solafskærmning og naturlig ventilation. Alle dele er tilpasset døgnrytmen samt forskellige tidspunkter på dagen og året. Målet er, at patienterne vil opleve en optimal kombination af lys på de rette tidspunkter og frisk luft. Det giver dem forhåbentlig en bedre nattesøvn og hurtigere heling.

Læs også:

I et helt år har en forsøgsstue drejet rundt på taget af Bispebjerg Hospitals parkeringskælder og målt lysindfald og luftkvalitet fra alle verdenshjørner. Det har ikke kun resulteret i ny lysstyring på de nye sengestuer i Bispebjerg, men også en rapport med et nyt planlægningsværktøj. Det er en ny metode for projektering af indeklimaet kaldet ”Geographical Orientation Compensated Architectural Planning” – forkortet GOCAP.

Se rapporten Roomlight 1:1 Ny Psykiatri Bispebjerg

Naturlig ventilation skal give patienterne velvære

En af personerne bag er arkitekt Carlo Volf, der i 20 år har kæmpet for bedre kvalitet af dagslys og frisk luft på sygehuse. Resultatet af projektet er ikke helt, som Carlo Volf havde drømt om, fordi rådgiverne ikke har turdet at lege med på idéen om at nøjes med naturlig udluftning og klart glas i ruderne, men alligevel er det et skridt på vejen.

”Vi har vist, at man godt kan tage højde for de forskelle, der er i forhold til at orientere et rum mod nord, syd, øst eller vest i løbet af året, og gøre det på en måde, så det både giver god sundhed og lavt energiforbrug,” siger han.

Mange psykiatriske afdelinger rundt omkring i landet har begrænsede muligheder for at åbne vinduer af hensyn til sikkerheden. Men i Ny Psykiatri Bispebjerg bliver det muligt at lukke frisk luft ind med sikre, forskudte vinduesåbninger.

”Det er for at vise, at vi kan skabe større tilfredshed og velvære ved, at brugerne selv kan åbne og lukke for vinduerne og få følelsen af frisk luft” siger han.

Det ærgrer ham, at rådgiverne ikke ville være med til at nøjes med den naturlige ventilation, for den mekaniske ventilation er forholdsvis dyr og giver ikke den samme oplevelse af frisk luft, som naturlig ventilation.

Vil gerne drage nytte af naturens potentialer

Carlo Volf ville også gerne have gennemført byggeriet med vinduer af klart, jernfattigt glas, selvom det øger varmepåvirkningen og behovet for køling. Det klare glas tillader ikke kun varmen, men også solens helbredende UVB-stråler at trænge ind. De kan blandt andet reducere infektioner.

”Byggeriet drager desværre ikke nytte af naturens og lysets fulde potentiale. Sundhedsbyggeri i dag er som andet byggeri meget energidrevet, og der er nogle sundhedsmæssige ting, som bliver overset. Planlægningen for energi fylder måske halvdelen af tiden for rådgiverne, men hvis vi ser på de samlede driftsudgifter, så udgør energiforbruget kun fire procent. Personalets arbejdsbetingelser og patienternes restituering fylder langt mere,” siger Carlo Volf. (Glostrup Rehabiliterings Center i 2011, red.)

I hans optik er det mest optimale, at der primært blev bygget sengestuer mod sydøst og sydvest, hvor der er rigeligt med dagslys. Undersøgelser fra praksis viser, at indlæggelsestiden for psykiatriske patienter, der boede på nordvestvendte stuer, var 58,8 dage, mens dem, der boede mod sydøst, kom sig på 29,2 dage. (Kilde: Depressed Patients Hospitalized in Southeast-Facing Rooms Are Discharged Earlier than Patients in Northwest-Facing Rooms. Se forskningsartiklen her.)

”Det er videnskabeligt velfunderet, at dagslys og frisk luft er godt for en god nats søvn, og vi kender det jo også fra os selv. Når du sover bedre, starter du en kaskade af gode ting i kroppen. Du synkroniserer din mæthedsfornemmelse, dit humør bliver bedre, du lærer nemmere, du bliver mere veloplagt og du bliver ikke så let syg,” siger Carlo Volf.

Vil forske i patienternes udbytte i praksis

De nye sengestuer på Ny Psykiatri Bispebjerg er indrettet med akustiklofter og -vægge, så der kommer en blød og kort efterklang i rummet. Det er også med til at skabe bedre vilkår for helingen af de psykiatriske patienter, der skal indlægges.

Når patienterne flytter ind, vil Carlo Volf og de andre forskere bag forsøgsstuen undersøge virkningen af deres anbefalinger i praksis.


Senest revideret den 27. juni 2022