Del: - -

Dagslys gør dig produktiv

Et godt lysdesign på arbejdspladsen øger produktiviteten. Man ved, at dagslys fremkalder en kemisk reaktion, der påvirker humør og døgnrytme. Lys har formentlig også en positiv virkning på produktiviteten.

Tekst og foto: Freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Man ved, at dagslys fremkalder en kemisk reaktion, der påvirker humør og døgnrytme. Lys har formentlig også en positiv virkning på produktiviteten.

Læs også:

Der er ikke forsket ret meget i dagslys isoleret set i forhold til produktivitet. Forskere ved Carnegie Mellon University (Loftness et al, 2003) har dog samlet viden om, hvad en bygnings design betyder for produktiviteten på arbejdspladsen. Her er et par nøgleresultater vedrørende lys og dagslys:

  • 12 studier viser at lys, der er optimeret til arbejdsopgaven, og hverken blænder eller generer, kan øge produktiviteten med 23%.
  • 13 studier viser, at adgang/udsigt til omgivelser og dagslys kan øge produktiviteten med 18%.
  • Et studie har vist, at børn lærer 20-26% hurtigere i skoler med optimal dagslys. De scorer desuden 5-14% bedre i test.
  • Flere studier viser, at supermarkeder kan øge salget 15-40%, hvis de lukker dagslys ind.
  • Patienter på sygehuse med masser af dagslys og udsyn til omgivelserne har ikke så mange smerter, bruger mindre smertestillende medicin og bliver hurtigere raske.

Senest revideret den 17. oktober 2023