Del: - -

Nye vaner på skolen for at holde varmen

Aalbæk Skoleafdeling i Nordjylland har indkøbt tæpper og omdøber brainbreaks til varmebreaks. Udluftning er sat i system, så varmen ikke siver ud af klasselokalerne. De nye vaner er blevet vintertidens hverdag, siden Frederikshavns Kommune besluttede at gøre 19 grader til maks temperatur på en række arbejdspladser

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Korte aktive læringspauser, også kaldet brain braeks, har været en naturlig del af undervisningen på Aalbæk Skoleafdeling i Nordjylland i flere år.

Nu har de endnu mere plads i timerne og får om vinteren mere karakter af varmebreaks. Det skyldtes i første omgang, at regeringens beslutning om at sænke temperaturen i alle offentlige bygninger til 19 grader i vinteren 2022-2023. Frederikshavns Kommunes Hoved MED-udvalg har efterfølgende valgt at fortsætte ordningen.

”Det er en kærkommen anledning til at sætte endnu mere fokus på bevægelse i undervisningen. Vi indførte dem oprindeligt for at give hjernen en kort pause, men det giver også varmen,” siger arbejdsmiljørepræsentant Jakob Munk Sørensen, der godt kan finde på at danse fjollede danse med eleverne.

Sidste vinter var det hensigten også at lave en aktivitetspause i personalemøderne. Både som varmebreak og som inspiration til lærerne. Men det skete kun en gang.

"Det fik vi ikke holdt i hævd. Det var meget sjovt og gav et godt grin, men jeg vurderer ikke, det gav den store gevinst," siger afdelingsleder Lene Banke Andersen.

Hyppig udluftning – nu med omtanke for varmeregningen

De varme bevægelsespauser er ikke den eneste ændring, skolen satte i værk sidste år.

Lærerne fik mulighed for at tage en del arbejde med hjem, hvis de synes, det er for koldt på skolen. Og så er der købt fleecetæpper, som lærerne kan bruge, når de holder møder eller sidder og forbereder sig.

Udluftningen er også justeret. Skolen har tidligere været varmet op til 21,5 grader, og det har aldrig givet anledning til nogen bemærkninger. Under Corona kom der fokus på hyppig udluftning. Det kunne godt give lidt klager over kulde, men ellers har skolen været rigtig glade for den ekstra friske luft. Nu ser de på udluftningen med nye øjne:

”Vi har halvtimes pauser, og vi har været vant til at lade vinduerne stå åbne i hele pausen. Det har vi ændret til, at de kun er åbne de sidste fem minutter af timen. Så kan vi bedre holde varmen i huset, men der er stadig frisk luft, når næste time starter,” fortæller Lene Banke Andersen.

Lukker for varmen

Desuden bliver dørene fra klasseværelserne ud til den store fællesgang lukket.

”Vi har tidligere kørt med åben dør for at signalere, at alle er velkomne og fordre til samarbejde mellem kollegerne. Det har været en kæmpe succes, men den giver vi lidt køb på nu for at holde varmen inde i klasserne,” siger Jakob Munk Sørensen.

Også dørene til udearealerne har fået opmærksomhed, så der ikke kommer for meget gennemtræk, der kan suge varmen ud på kort tid.

"Det er mit indtryk, at vi er lykkedes med planerne. Det har virket rigtig godt at lukke ud til gangen og systematisere udluftningen," siger Lene Banke Andersen.

Stor forståelse blandt personalet

Allerede da regeringen meldte de 19 grader ud, satte tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og leder sig sammen for at se på, hvordan de skulle håndtere situationen og imødekomme eventuelle bekymringer blandt personalet.

Bekymringer var der nu ikke mange af, og generelt er vilkåret bare blevet accepteret. 

"Det var meget individuelt, hvordan personalegruppen tilpassede sig. Nogle syntes, det var koldt sidste vinter og tog meget tøj på. Andre havde ingen problemer. Generelt har personalet udtrykt forståelse for de 19 grader både sidste år og i år. Eleverne bakker også op. Især af hensyn til at sikre fremtidens ressourcer," fortæller Lene Banke Andersen.

”Vi har lært at være fleksible og omstillingsparate, så det her er jo bare endnu en ting, vi skal tilpasse os,” supplerer Jakob Munk Sørensen.


Senest revideret den 8. november 2023