Del: - -

"Prøv det" - Gode råd om gulve

Prøv at gå på forskellige slags gulve og læg mærke til lyden, inden I vælger nyt gulv. Undgå fejlkøb og ret op på de problemer, der allerede er med gulvet på din arbejdsplads.

Prøv at gå på en masse gulve, inden I beslutter jer for et nyt gulv eller ny belægning. Det er det bedste råd, arbejdsmiljøkonsulent Niels Jakobsen fra HK Kommunal kan give.

Han har selv prøvet masser af gulve af, for eksempel da HK byggede sit nye hovedkontor men også som rådgiver for medlemmerne. Formålet har været at finde et rengøringsvenligt gulv med gode lydegenskaber.

- Der er utroligt stor forskel på gulve. Det er helt afgørende, hvad der ligger under gulvet. Alle løsninger findes et eller andet sted – så det er bare med at prøve, siger Niels Jakobsen.

Mange løsninger på problemer med lyd

- Og så må man godt være besværlig. Man skal blive ved med at insistere, til man er tilfreds. Det er både svært og dyrt at lave noget om bagefter, tilføjer han.

Er man alligevel uheldig at have fået et gulv, der forstærker støjniveauet i et rum, har Niels Jakobsen også et par gode råd.

- Få en uvildig konsulent ud med viden om akustik. Der er mange løsninger; for eksempel gardiner og akustikplader, der kan dæmpe lyden eller adfærdsregler, der sænker lydniveauet. Hvis man spørger en sælger får man kun ét svar, forklarer han.

Fraråder tæpper

Han vil dog til enhver tid fraråde tæpper, fordi de giver problemer med støv og mikroorganismer. Han anerkender, at nye tæpper kan holdes tilstrækkeligt rene, men han stiller spørgsmålstegn ved, om det bliver gjort.

- Det første, der bliver sparet på rundt i virksomheder og institutioner, er rengøringen. Jeg har set rigtig mange problemer med tæpper. Skidtet gemmer sig. De kan være rene bakteriebomber, siger han.

Glatte gulve kan ikke skjule skidtet, og det øger ifølge Niels Jakobsen incitamentet for at gøre ordentligt rent. Gode støvsugere med mikrofiber-filtre er under alle omstændigheder vigtige.

Luft ud, når der kommer nyt gulv og inventar

Både rengøring og vedligeholdelse af gulve skal foregå efter veldokumenterede forskrifter. Gulve, der gøres rent eller olieres med et ikke godkendt produkt, kan give en sundhedsskadelig luft indenfor.

Indåndingsluften er også et problem i rum med nye bygningsmaterialer og inventar. Materialerne kommer ofte direkte fra fabrik og bør gasse ordentligt af, inden lokalet bruges. For at fremme processen kan man sørge for, at der er god varme i lokalet, hyppige gennemtræk og effektiv ventilation.


Senest revideret den 22. april 2020