Del: - -

Bagom glasfacader

Kontorer og uddannelsessteder med tæt ved 100 procent glas i facaden har store problemer med varme og reflekser. 30 pct. glasfacade giver størst tilfredshed.

Undersøgelser foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut viser, at langt de fleste medarbejdere er tilfredse, når kun omkring 30 procent af facaden er af glas.

Derfor mener mange indeklimaforskere, at det ville være et stort fremskridt indeklimamæssigt, hvis man begynder at moderere anvendelsen af glas i facaden. Om sommeren kan store glasfacader give problemer med meget varme, ligesom man kan opleve problemer med kuldenedfald om vinteren.

Læs også:

Glaspaladser 

Det er usikkert, om de store glaspartier kan sikre tilstrækkeligt lys til arbejdspladser længst inde i bygningen, da det oftest er de medarbejdere, der sidder ved vinduerne, som styrer afskærmningen.

Hvis der er glaspartier under almindelig bordhøjde, bidrager det ikke direkte til mere lys, men til mere varme. Derfor vil man skulle bruge en masse energi på at nedkøle bygningen.

Læs også: Tema om dagslys

Alle vil sidde ved vinduet

Jo længere væk, man har sin arbejdsplads fra vinduet, jo mere utilfreds med indeklimaet er man. ”Når man undersøger tilfredsheden med indeklimaet hos medarbejderne i åbne kontorer, bliver alle parametre dårligere, jo længere væk de sidder fra vinduerne. De er både mere utilfredse med støjniveauet, temperaturen og luftkvaliteten,” fortæller seniorforsker Kjeld Johnsen fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBi.

For at sikre dagslys til dem, der arbejder længst inde i bygningen, er det vigtigt at tænke på møbleringen. Høje reoler kan spærre lysets vej ind i rummet, og man bør overveje overfladematerialet på gulve i nærheden af vinduer. Er de for mørke, suger de varmen til sig og kan reflektere lyset.

Temperatur et problem

Store glasfacader, som præger meget moderne kontorbyggerier, kan skabe problemer med temperatur og træk. Når temperaturen finder sted om sommeren, kræver nedkøling i form af ventilation, som koster energi og penge, og kan medføre problemer med træk.

Derfor har store glasfacader behov for udvendig solafskærmning, som kan beskytte effektivt mod generende sol og varme. Denne bør kunne reguleres og bevæges, så den kan beskytte mod det skarpe sollys samt tillade mest mulig lys at passere, når himlen er overskyet.

Når solen først er kommet ind i bygningen, vil dens stråler blive omsat til varme, og her vil de mindre effektive indvendige afskærmninger kunne fungere som radiatorer.


Senest revideret den 24. februar 2021