Del: - -

Gode råd til mere dagslys

Gå ud i arbejdstiden, luk lyset ind og hold pauser udenfor. Dyk ned i fem gode råd, der giver dig mere dagslys til medarbejderne, mens det er dag - og mens de er på job.

Tekst og foto: Lone Bolther Rubin, journalist

I vinterhalvåret er det stort set kun lyst, mens man er på arbejde. Hvis man mest arbejder inde, kan det derfor være svært at få nok dagslys.

Dagslys og udsyn giver energi og overskud til mere, og det bliver lettere at få arbejdet fra hånden. Derfor er det noget, arbejdsmiljøorganisationen bør sætte på dagsordenen.

Læs også:
Dagslys giver glade og produktive medarbejdere
Dagslys styrer døgnrytmen og humøret

5 gode råd til mere dagslys på jobbet

Her er fem gode råd til at få mere dagslys ind i hverdagen på jobbet:

1. Gå ud i arbejdstiden
Hold møder ude (fx walk-and-talk), når I kan. Skab evt. en kultur, hvor tænkepauser, telefonopkald, undervisning og lignende må foregå udenfor. Gå eller tag cyklen til møder i nærheden.

2. Luk lyset ind, hvor I kan
Endelig skinner solen, og så ruller solafskærmningen ned. Prøv at slå afskærmningen fra på gange, kantiner og i mødelokaler. Flyt så arbejdet derhen, når det kan lade sig gøre. Tag for eksempel et telefonmøde i en glasgang eller tæt på et vindue.

3. Hold pauser udenfor
Der er mange gange mere lys ude end inde bag et vindue, så gå en tur i pausen i stedet for at trække en kop kaffe. Arbejd evt. hjemmefra de første timer på dagen, så du kan cykle ind på job, når det er blevet lyst.

4. Rotér så alle kommer hen til vinduet
Det er sjældent muligt, at alle kan få en plads ved vinduet på kontorarbejdspladser. En rotationsordning kan give alle chancen for i en periode at få en plads i lyset. Har man mobil arbejdsstation, kan man endda skiftes i løbet af dagen.

5. Sæt lyset på dagsordenen
Sæt dagslys på personalemødets næste dagsorden. Her kan I kaste lys på flere gode idéer, der passer til jeres arbejdsplads.


Senest revideret den 17. oktober 2023