Del: - -

Gode råd om at undgå gener ved afgasning

Det er blandt andet en god idé at lufte ekstra ud eller skrue op for ventilationen i begyndelsen, når man flytter ind i et nyt byggeri. Det mindsker generne fra afgasning.

Gode råd til at mindske afgasning fra materialer i begyndelsen

Foto: Lone Bolther Rubin

Otte gode råd, hvis I skal have nyt inventar eller bygge nyt og gerne vil undgå problemer med afgasning.

1. Stil krav om lav afgasning

Stil krav til leverandøren om, at inventar og indvendige byggematerialer har et dokumenteret lavt niveau for afgasning. Evt. mærket med Dansk Indeklima Mærkning eller efter udenlandske ordninger. Læs mere om krav til lav afgasning her.

2. Brug kun materialer til indendørs brug

Brug aldrig maling eller materialer, der er beregnet til udendørs brug. Det er nemlig ikke omfattet af samme krav til indholdet af skadelige stoffer.

3. Bestil en test i laboratorium

Hvis I ønsker nogle bestemte møbler, tæpper eller andre produkter, der ikke på forhånd er testet, kan I (eller leverandøren) bestille en test.

Teststykket skal leveres i original emballage og bør testes gennem 28 dage. Dertil kommer 1-2 uger til at bearbejde test-resultater. Det koster cirka 15.000 kroner for et møbelstykke.

Dansk Indeklima Mærkning er dyrere, blandt andet fordi det også bliver testet for generende lugt. Her skal man regne med en pris på cirka 30.000 kroner for en varegruppe.

To laboratorier i Danmark kan løse opgaven. Det er Eurofins  Product Testing og Teknologisk Institut.

4. Brug også lugtesansen

Hvis I får leveret et produkt, der lugter, kan det være skadeligt – men det er ikke sikkert. Bed leverandøren om en forklaring og en dokumentation for, at lugten ikke er skadelig.

5. Stil nyt inventar væk i en måned

De fleste nye produkter afgasser i begyndelsen, hvis de ikke er afgasset hos leverandøren. Skal I have mange nye møbler, er det en god idé at pakke dem ud og stille dem mindst en måned et ventileret sted, hvor mennesker kun opholder sig lidt.
Alternativt kan man bede leverandøren sørge for denne afgasningsperiode.

6. Mal lige før sommerferien

Skal der males eller sættes nyt inventar ind, er det en god idé at gøre det lige før sommerferien. Så er der færre på arbejde, der bliver generet af afgasningen. Desuden er det rart med øget ventilation og udluftning om sommeren, når det er varmt.

7. Sørg for ekstra god ventilation i begyndelsen

Hvis I tager nyt inventar i brug med det samme eller er tvunget til at rykke ind i et nyt eller nymalet kontor eller lignende, så sørg for ekstraordinær god ventilation den første måned.

8. Sørg for god rengøring

Afgassede stoffer kan koble sig på støvet. Det er blot en af mange gode grunde til at holde ordentligt rent. Det kræver, at det ikke roder, og at overfladerne er lette at gøre rene. Revner og sprækker skal derfor repareres.

Rengøringsmidler må ikke indeholde stoffer, der kan nedbryde overfladen på lakerede og malede ting, da det kan øge afgasningen.


Senest revideret den 16. februar 2024