Del: - -

Effekter ved manglende vedligehold

Kradser støvet i halsen, blænder solen eller har du det for varmt? Så kan det skyldes manglende rengøring og vedligeholdelse.

Effekter af manglende vedligehold af installationer i bygninger

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Vedligeholdelse og drift af tekniske installationer og bygninger er et forsømt område, og det går ud over indeklimaet. Det mener Kai Borggreen, der er sekretariatsleder i Teknologisk Instituts afdeling for Energieffektivisering & Ventilation.

Han administrerer bl.a. VENT-ordningen, som er sammensat af repræsentanter for FAV, TEKNIQ, Energistyrelsen, Energiforum Danmark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Danske Regioner, Statslige Ejendomme og Teknologisk Institut. VENT-ordningen organiserer og uddanner virksomheder, der lever op til særlige kvalitetskrav inden for ventilation.

Så længe ingen klager…

Selv nye bygninger har problemer. Mens der ofres millioner af kroner på smart arkitektur, glasfacader og intelligente klimaanlæg, så spares der meget ofte på servicekontrakter, vedligeholdelse og drift.

Desuden overser ledelsen ofte at uddanne de driftsansvarlige, så de matcher den teknologi, der er i bygningen. 

Det går nok alt sammen et stykke tid, så længe ingen klager, men i virkeligheden skaber man større og større problemer og efterfølgende omkostninger.

- I mange tilfælde skal der skimmelsvamp på væggene, før der sker noget. Det ser vi for eksempel på en række skoler og institutioner, siger Kai Borggreeen.

Problemer skyldes også betjeningsfejl

Han bakkes op af Søren Jakobsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i ArbejdsmiljøCentret. Han oplever ofte, at virksomheder og skoler spørger om hjælp til at løse et problem med indeklimaet.

Medarbejderne har det måske for varmt eller oplever dårlig luft. Årsagen er alt for ofte, at varmesystemet, ventilationsanlægget, solafskærmningen eller andre installationer ikke er blevet vedligeholdt eller betjent korrekt.

- Vi kommer tit ud og ser, at der er et ventilationsanlæg, der ikke virker, eller som trænger til at få skiftet filter, siger han og tilføjer:

- Vi oplever også, at bygningen har fået nye brugere, som ikke ved, hvordan de skal betjene systemerne. De ved måske ikke, hvordan styringen hænger sammen med indeklimaet..

Der er ikke kun ventilationsanlæg, der skal vedligeholdes. Der kan især opstå problemer med solafskærmninger

- Udvendige mekaniske solafskærmninger giver ofte problemer med forkert anvendelse, og da flere solafskærmninger er vindfølsomme, kan de ikke altid være er i drift, når solen er på. Det går ud over indeklimaet med højere temperatur til følge, siger Søren Jakobsen.

Virksomheder glemmer servicekontrakter

Kai Borggreen fra VENT-ordningen siger, at både offentlige og private virksomheder i stigende grad glemmer servicekontrakter.

Han anslår, at cirka hver femte kunde inden for det offentlige ikke tegner en servicekontrakt på deres nye anlæg.

- De fleste kunder kan godt selv skifte filtre, men de får som regel ikke tjekket ventilatorer og justeret driftstiderne, og det er noget af det, der virkelig kan koste, hvis det ikke bliver gjort, siger Kai Borggreen.

Læs også: Vedligehold jeres ventilationsanlæg 

Dyrt at spare på vedligeholdelse

Han mener, at det på eksempelvis en skole kan koste op imod 10 pct. af anlægssummen om året at ”spare” på serviceaftalen. 

Dertil kommer følgevirkningerne af et dårligere indeklima i kraft af ringere trivsel, mindre produktivitet og øget sygefravær.

Vælg et godkendt servicefirma

En måde at fastholde ydelse og effektiviteten af et ventilationsanlæg er løbende at få foretaget serviceeftersyn og kontrolmålinger af et servicefirma med et godkendt servicekoncept og tredjepartskontrol, eksempelvis fra ventilationsfirmaer, som er tilsluttet VENT-ordningen - læs mere på Vent.dk her.


Senest revideret den 15. februar 2024