Del: - -

Case - Centralt styr på vedligeholdelse

Aarhus Kommune har sat vedligeholdelse i system, så alle ved hvem der skal gøre hvad og hvornår. Det betyder, at bygninger og installationer holder længere.

Aarhus Kommune har sat vedligeholdelsen af installationer i system

Tekst og foto: Journalist Lone Bolther Rubin

- Vores brugere kan i hvert fald regne med, at sådan noget som ventilationsanlæggene er indreguleret og vedligeholdt, så de har et optimeret indeklima.

Det siger Michael Lynge Thomsen. Han koordinerer vedligeholdelsesarbejdet i 169 plejecentre, bofællesskaber og lignende i Århus Kommune.
 
Han sidder i bygningsafdelingen i Sundhed og Omsorg. Ved hjælp af et computerprogram har han fuldstændig styr på, hvad der skal udføres på f.eks. ventilationsanlæggene, hvad det anslås at koste, og hvem der har ansvar for, at det udføres.

Pedellerne får en plan for vedligeholdelse

- Pedellerne ved f.eks. besked om, hvor og hvornår der skal skiftes filtre, og hvis den enkelte pedel af forskellige årsager ikke magter arbejdet, sikrer vi, at et eksternt firma klarer opgaven, forklarer han.

Programmet er fodret med oplysninger om alle tænkelige forhold i de forskellige bygninger. Det er for eksempel bygningsdelenes alder og tilstand og diverse servicekrav til installationer.

Hvert år er der bygningssyn, og så bliver informationerne opdateret. Ud over den faste drift, indeholder programmet også en slags prioritering af kommende opgaver.

Bygninger og installationer holder længere

Akutte ting, der kræver udskiftning her og nu, skal der i sagens natur findes penge til. Det kniber mere med forebyggende vedligehold. For eksempel en slidt bygningsdel, der skal skiftes, inden den bliver ødelagt og kan give fugtskader.

- Vi skubber en del opgaver foran os, og det har en vis sneboldeffekt, men det er vilkårene, når pengene skal bevilges af byrådet, forklarer Michael Lynge Thomsen.

Brugen af computerprogrammet betyder dog, at bygninger og installationer generelt holder længere. Simpelthen fordi den løbende drift er lagt i skema.


Senest revideret den 15. februar 2024