Del: - -

Går ud med borgere med demens: Når de er glade, bliver vi også glade

Plejecenter Fuglemosen har en lukket have og en nærliggende skov, der bliver brugt flittigt. Det giver frisk luft og ro til både borgere og medarbejdere, og når kerneopgaven lykkes, bliver arbejdsmiljøet bedre

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

”Det giver så meget energi at gå ud. Man får clearet hovedet, så man kan overskue resten af dagen.”

Det siger Linda Aabo, der er sygeplejerske på Plejecenter Fuglemosen i Kjellerup ved Silkeborg. Hun nyder det, når det er muligt at gå ud med en beboer, og centeret har da også skabt nogle dejlige omgivelser, som det er nemt at tilgå. Bygningen er i et plan, og der er direkte udgang til en demenssikret have fra begge afdelinger og det tilknyttede dagcenter.

Langs med bygningen er der små terrasser med borde og stole og plantekasser med jordbær og krydderurter. En lille bakke med græs leder op til en sti, der snor sig forbi blomstrende frugttræer og hvide bænke hen mod skoven. Der er et rødt, otte-kantet havehus, hvor der kan laves gymnastik, og hvor man kan sidde og nyde udsigten gennem de mange vinduer.

Et lille værksted og en gynge med bænk og plads til kørestol står langs med stien ved siden af en lille fold med to sortbrogede køer og en kalv. De er kunstige, men giver alligevel en form for liv til haven. På den anden side af hegnet løber børn rundt og leger. Det er en børnehave, der sørger for et naturligt og velkendt lydbillede.

Undgår at ramme kompetenceloftet

Det er en væsentlig del af arbejdet her at gå ud med borgerne, når de har brug for det.

”De 18 borgere, der bor her, har en demenssygdom. De har brug for at være i et miljø, hvor der ikke bliver stillet krav. Når alting bliver for meget, har de brug for ro. Hvis en gåtur kan give dem det, så lykkes vi også med vores arbejde. Det giver os et bedre arbejdsmiljø,” siger lederen af Fuglemosen, Susanne Ryttergård Vindum.

Selvom medarbejderne ikke er syge, så er virkningen nok den samme for dem, vurderer lederen.

”Jeg tror, der er samme mekanisme på spil for os. Hvis vi rammer kompetenceloftet og bliver handlingslammede, så kan det udløse stress-symptomer. Desuden så giver det lidt bevægelse og adspredelse i arbejdet at komme ud. Det er sundt,” siger hun.

Havehuset bruges til at forlænge udesæsonen, så man kan være ude i længere tid ad gangen.

”Her er mere frisk luft og udsyn, og så giver det en stemning af ferie og fritid,” siger Susanne Ryttergård Vindum og fortæller, at det er daghjemmets brugere, der har malet huset både indvendigt og udvendigt.

Mentalt højere til loftet giver bedre relationer

Nogle beboere går selv ud, når de trænger til det. Andre har brug for at blive ledsaget. Her kan uderummet noget, som er svært at opnå inde.

”Man får et fælles tredje. På tomandshånd kan du få nogle fortrolige snakke, som det er svært at opnå inde. Der er mentalt højere til loftet udenfor, og vores borgere skal ikke forholde sig til støjen fra en vaskemaskine eller andre forstyrrelser i rummet. Udenfor kan du åbne op for noget, det ellers er svært at tale om,” siger Susanne Ryttergård Vindum og tilføjer, at relationen mellem borger og medarbejder bliver mere lige. Der er mindre distance mellem plejer og borger.

”Indenfor er der en masse lovgivning, som medarbejderne skal tænke på. For eksempel at vaske hænder. Det falder ligesom væk udenfor,” siger hun.

Lange gåture – men tæt på hjælp

Fuglemosen arrangerer både cykel- og busture og tager ind til byen med borgere ind i mellem, men det er nærområdet, der betyder mest.

Det er en stor fordel, at området ligger tæt på plejecentret. Det gør, at de kommer meget mere ud, fordi de ikke behøver at planlægge det. Selv hvis de går i skoven eller ud på dobbeltstien uden for den demenssikrede have, er det tæt på.

”Vi kan gå langt selv uden for matriklen og stadig være tæt på hjælp. Vores målgruppe kan ikke altid sætte ord på, hvad deres behov er. Pludselig kan de måske ikke gå længere, eller også skal de på toilettet. Så er man ikke inde i byen, men lige her, hvor man kan gå ind og ordne det,” forklarer Susanne Ryttergård Vindum.

Camilla Noisen Andersen, der er social- og sundhedshjælper på Fuglemosen kan skrive under på, at det er en fordel, at det er nemt at komme ud.

”Før arbejdede jeg på anden sal, og der var ingen skov i nærheden. Her er det nemt, og vi spørger tit borgerne, om de ikke trænger til at komme ud en tur. Det er rart at få frisk luft. Beboerne kan også lide det, og hvis de er glade, så er vi jo også glade,” siger hun.

Ville gerne arbejde endnu mere ude

Linda Aabo, sygeplejersken som vi indledte artiklen med, ville ønske, at hun kunne arbejde mere ude.

”Men jeg har en del kontorarbejde, og det er svært at se skærmen udenfor,” siger hun.

Men så kan reporteren henvise til Indeklimaportalens gode råd om at flytte arbejdet udenfor – også kontorarbejdet.

Læs:


Senest revideret den 8. juni 2023