Del: - -

IBC Innovationsfabrikken i Kolding har trukket naturen ind og arbejdet ud

Mød en arbejdsplads med walk&talk stier og undervisningsmiljøer udenfor og uformelle mødesteder med fuglekvidder, rislende vand og plantevæg indenfor

Tekst og foto af journalist Lone Bolther Rubin

I løbet af fem minutters rundvisning er alle sanser vakt: Med lukkede øjne kan man dufte træ og høre lyden af rislende vand og trillerne fra en lille grå ædelsanger.

Åbner man øjnene, bliver man straks nysgerrig og får lyst til at udforske. Ædelsangeren sidder i sin voliere mellem store bambus, der rækker højt op over den indskudte etage ovenover.

Der sidder små grupper og arbejder koncentreret i oaser omgivet af vand og grønne planter. Her er farverig kunst, blålige lyseffekter i vandspejlet foruden mange andre "positive forstyrrelser", som man kalder det her på IBC Innovationsfabrikken i Kolding.

Bedre læring og mere trivsel i grønne omgivelser

IBC består af handelsskoler med EUD Business, EUX Business og HHX i Kolding, Fredericia og Aabenraa, HF og VUC Fredericia og IBC Innovationsfabrikken i Kolding, der er et kreativt læringscenter og hovedkvarter for IBC og IBC Kurser.

- Vi tror på, at vi skaber bedre læring, når vi appellerer til sanserne og nysgerrigheden. Medarbejderne sætter også pris på vores rammer. Omgivelserne indenfor og udsigten gennem de store vinduer skaber en god og afslappet følelse. Naturen har en beroligende effekt og virker stressreducerende, fortæller arbejdsmiljørepræsentant og event- og mødechef Silja Alisch.

Gori blev inspirationskilde

IBC Innovationsfabrikken er placeret i Goris gamle fabrik og blev taget i brug i 2012. Gori havde allerede en revolutionerende tankegang om et stort åbent plan mellem administration og produktion.

Det er bevaret, og et lille centrum i midten bevidner historien med en rest af det tidligere produktionsmiljø med ståltanke, rørføring, malerbøtter og det oprindelige lakerede betongulv.

Gori har også inspireret kunstneren, Mats Theselius, der har bygget en "slidt" hytte midt i det åbne miljø, der "siger Gori" og dufter kraftigt af råt træ. Hytten tjener i øvrigt også som et lille lukket mødelokale midt i det store åbne rum.

Ved siden af er der en lille badmintonbane og et bordtennisbord. Store vinduer giver udsigt til de grønne omgivelser, og de store døre står åbne i dag, hvor solen skinner. Forrest er en pergola med borde og bænke og en petanquebane.

Walk&talk får brikkerne til at falde på plads

Bagved ligger en plæne med huller til krolf. To walk&talk stier snor sig over en bakket mark med brombær, solsikker og æbletræer og et lille skovområde. Undervejs finder man et udendørs auditorium og andre uformelle læringsmiljøer.

Silja Alisch bruger selv walk&talk stierne både alene og til små møder.

- Mine sanser bliver skærpet, og jeg synes også, det skærper fokus på det, vi taler om. Det er et godt refleksionsrum. Tit har jeg oplevelsen af, at brikkerne falder på plads. Og så er det jo også bare smukt og inspirerende, og jeg føler, at det giver mere kvalitet i det, vi beskæftiger os med, siger hun.

Motion og ny energi til arbejdet

To kolleger kommer gående hen ad stien. En runde tager 15 minutter, og de går den mest for motionens skyld, men der er også andre "bivirkninger".

- Jeg plejer at gå død hen over middag, men en rask gåtur giver mere energi, fortæller den ene, Tina Brixen.

- Hvis der er en problemstilling, man ikke lige kan finde ud af, løser den sig tit undervejs, tilføjer den anden, Flemming Bornemann.

Gummistøvler og regnslag stilles frem

De er næsten lige begyndt med deres daglige gåture, og de er spændt på, hvordan det bliver i næste uge, hvor meteorologerne lover regn.

- Det er ikke noget problem, lover Silja Alisch.
- Vi har regnslag og 50 par gummistøvler i forskellige størrelser.

Det vidste Tina og Flemming ikke, og Silja Alisch ved godt, det kan være en udfordring. Derfor har hun også besluttet, at gummistøvlerne skal stilles frem, så ingen kan undgå at se dem.

Skilte skal få flere til at "lege" udenfor

Innovationsudvalget har drøftet, hvordan man i højere grad kan udnytte de attraktive udendørs områder i arbejdstiden til reelle arbejdsopgaver. Blandt andet blev det afgrænset i hvilke sammenhænge - for eksempel møder og pauser - det giver mening at gå ud.

Synlighed var en af idéerne til at understøtte dette. Derfor kommer der snart skilte op, der fortæller, hvor man kan hente petanque-kugler og krolf-køller henne.

- Ledelsen er meget optaget af, at medarbejderne trives. Vi bruger ikke løftede pegefingre, men vi vil gerne nudge folk til at træffe nogle gode og sunde valg - både i kantinen og her ude. Omvendt er værdien "frihed under ansvar" styrende for, at man forventer, at det giver mening, når medarbejderne flytter arbejdet ud, siger Silja Alisch.

Hun afviser, at man bliver blind for omgivelserne, når de bare er der.

- Udsigten og de naturlige elementer ændrer sig jo hele tiden efter årstiden og vejret. Bambussen vokser. I dag lagde jeg mærke til nogle kæmpestore, høje skud. Og fuglene kvidrer ikke hele tiden, men når der kommer nogen forbi, der snakker og griner højt - så reagerer fuglene. Naturen er i konstant bevægelse på den gode måde - det bliver man aldrig træt af at følge med i, siger hun.


Senest revideret den 18. april 2020