Del: - -

Gode råd til at undgå bilos i indeklimaet

Planlæg udluftning og ventilation, så du undgår at trække bilos ind i indeklimaet.

Af journalist Lone Bolther Rubin

Det er dejligt med frisk luft, og særligt i den varme sommerperiode vil vi gerne lukke vinduerne op. Det er dog ikke altid nogen god idé.

Skadelige sodpartikler trænger nemlig ind i bygninger, når vinduer åbnes mod trafikeret vej. Det Økologiske Råd har påvist, at antallet af skadelige partikler stiger til det dobbelte efter blot et par minutter med åbent vindue. (Se illustrationen øverst)

Efter en halv time er indeluften lige så forurenet som gadeluften er - og det er faktisk noget man kan dø for tidligt af. Hvad gør man så? Her er et tre gode råd:

 1. Luft ud til gården
  Sodpartiklerne finder sjældent vej hen over en tagryg, så hvis du kan åbne vinduerne ud mod gården i stedet for ud mod gaden, får du frisk luft ind i stedet for forurenet luft.
 2. Undgå udluftning i myldretiden
  Hvis I kun kan lufte ud til trafik-siden, så gør det, når trafikken holder pause.
 3. Brug mekanisk ventilation
  Balanceret mekanisk ventilation med filtre er optimal. Filtrene renser luften for partikler, så det kun er den rene og ønskede luft, der kommer ind. Husk at vedligeholde anlægget.
 4. Ekstra-rådet: Find alternative veje til arbejde
  Vil du også gerne passe på helbredet på vej til og fra arbejde, så er det jo en god idé at bevæge dig ved at cykle eller gå. Men idéen er bedst, hvis du vælger de mindst trafikerede veje, hvor partikelforureningen er mindst.

 


Senest revideret den 26. april 2021