Del: - -

Case - Grøn smiley motiverer

Folk vil gerne opføre sig rigtigt og have grønne indeklima-smiley'er.

Det fremgår af en ny rapport om Dynamisk Varmeregnskab, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) offentliggjorde i april 2014.

70 lejere fik målt indeluftens temperatur, fugtighed og indhold af CO2, og fik hver måned et dynamisk varmeregnskab med røde, gule og grønne smiley'er og tilhørende gode råd til at opnå flere grønne.

- Folk vil gerne gøre det rigtige, og måske tror de, de gør det rigtige, indtil de får en rød smiley, siger forsker Rune Korsholm Andersen, der står bag rapporten. Han uddyber:

- Folk var ikke særligt interesserede i indeklimaet, men de var meget opsatte på at få grønne smiley'er. Så føler de, at de opfører sig politisk korrekt.

Enkelte interviews tyder på, at nogle har ændret adfærd af den grund. Forskerne på DTU har nu sendt supplerende spørgeskemaer ud for at analysere på, hvor mange der reelt har ændret adfærd og hvorfor.

De indsamlede data havde også den værdi, at varmemestrene kunne se, hvor der var potentiel risiko for problemer med fugt og skimmel. Det gjorde deres indsats mere målrettet.

Selvom undersøgelsen er lavet i private hjem, tror Rune Andersen på, at tendensen vil være den samme på arbejdspladserne. Altså at folk er interesserede i at få bedømt deres adfærd og vil rette ind, så de kan opnå "grønne smiley'er" til gavn for både dem selv og kollegerne.


Senest revideret den 21. februar 2020