Del: - -

Case - Tre arbejdspladser lufter mere ud nu

Grafen fra Odsherred Rådhus viser en dag med CO2 i det røde felt. Udluftning får niveauet til at falde hurtigt igen.

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Danmarks Tekniske Universitet er et eksperimentarium for ny teknologi, og der er to forskellige indeklimamålere installeret i samme møderum. Det ene lyser rødt, når CO2 niveauet bliver for højt. Det andet viser en graf på en skærm. 

- Når jeg kan se, at den begynder at lyse orange, så rejser jeg mig op og lufter ud.

Det siger Rune Korsholm Andersen, der forsker i brugeradfærd ved DTU, og jævnligt bruger mødelokalet. 

Han er overbevist om, at den visuelle præsentation af indeklimaets aktuelle tilstand har fået ham til at ændre adfærd. 

Det kan også ses på den anden klimamåler. Hver gang mødelokalet er kommet op i "det røde felt", er der sket noget - grafen falder nemlig lynhurtigt fra rød til grøn. 

Odsherred Kommune målretter indsatsen

Det er ikke kun forskere, der er motiveret for at ændre adfærd, hvis bare de får et hint om det på rette tidspunkt.

I Odsherred Kommune har man investeret i en række indeklimamålere. De registrerer hvert femte minut luftfugtighed, temperatur, CO2 niveau og støj. Oplysningen sendes via internettet til en mobiltelefon eller computer og visualiseres med grafer.

- Jeg er meget overrasket over, hvor effektivt et værktøj, det er, siger energivejleder Torsten Gaarde.

Han bruger det først og fremmest til at dokumentere forholdene og målrette indsatsen, når der er nogen, der for klager over indeklimaet på en af kommunens arbejdspladser. Men han kan også se, at den kan bruges til at påvirke adfærden. 

- Jeg har en måler på mit eget kontor, hvor der ikke er ventilation. Jeg synes ikke, her er dårlig luft, men når jeg kan se, at CO2 niveauet er højere end anbefalet, så får jeg luftet ud, siger Torsten Gaarde.

Sekretariatsleder er ikke længere træt i hovedet

Nogenlunde samme historie fortæller Dorte Nørregaard Larsen, der er sekretariatsleder i Energiforum Danmark. I begyndelsen fulgte hun grafen meget opmærksomt. Det gør hun ikke mere.

- Jeg har ændret mine vaner, så jeg åbner vinduet, når jeg skal på toilettet eller ud til kopirummet. Jeg kan mærke tydelig forskel. Jeg er ikke nær så træt i hovedet om eftermiddagen. Det virker banalt, men det virker, siger hun.


Senest revideret den 15. februar 2024