Del: - -

Vejen til nye indeklima-rutiner hjemme hos forsker-Lars

Lars Gunnarsen er professor på Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø. Han er ekspert i indeklima og har som mange andre været sendt hjem for at arbejde under Corona. Han deler her sine erfaringer og selverkendelser, når det handler om at sikre indeklimaet i sit eget hus. Selvdisciplin er den største udfordring.

Denne artikel er skrevet under Corona, men principperne om det at sikre et godt indeklima på hjemmearbejdspladsen er de samme.

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin. Privatfoto udlånt af Lars Gunnarsen

Professor og indeklimaekspert Lars Gunnarsen er heldig. Han bor i et stort hus på en stille vej, og børnene er flyttet hjemmefra. Han og hustruen har derfor kunnet indrette hver sit værelse på næsten 20 kvadratmeter til kontor. Det gør det nogenlunde let at opretholde et godt indeklima rundt om skrivebordet.

Alligevel er Lars udfordret. Mange års rutiner med at lufte ud hjemme tre gange om dagen, blev nemlig vendt op og ned, da Corona sendte ham hjem at arbejde.

Burde lufte ud hver anden time

”Jeg burde lufte mere ud. Jeg plejede at lufte ud om morgenen, inden jeg cyklede på arbejde. Det gentog jeg, når jeg kom hjem og igen, inden jeg gik i seng. Men nu cykler jeg ingen steder, og min hustru er lige så meget hjemme, som mig. Rutinerne er brudt op, og jeg vil gerne tage hensyn til min hustru, og så glemmer jeg det,” erkender han.

Lars Gunnarsen griner af sig selv, men virker også en kende flov over det.

”Jeg er jo forsker-Lars, og jeg ved jo godt, at man skal have fokus på sit indeklima altid, når man opholder sig inden døre. Især nu, hvor vi er hjemme hele tiden. Fugt hober sig op i løbet af dagen, og det er ikke sundt for boligen. Og hvis ikke man får frisk luft, så bliver man træt og mindre produktiv. Desværre opdager man det først, når skaden er sket. Næsen vænner sig til lugten,” siger han og tilføjer:

”Tre gange udluftning om dagen er ikke længere nok. Hver anden time er mere passende, og det kræver nye rutiner. Der er ikke andet for end at stille et ur eller lave en regel for sig selv. For eksempel at lufte ud, hver gang man tager en kop kaffe.”

Læs også Gode råd til godt indeklima på hjemmekontoret’ 

Fra storrum i stuen til separate kontorer

Indeklimaet er andet end bare frisk luft. Det er også godt lys og ro til arbejdet.

Da Corona første gang i foråret 2020 sendte Lars og hans hustru på hjemmearbejde, troede de, at de skulle hygge sig sammen med hver sin computer i stuen. Men det gik ikke med de mange web-baserede møder og telefonsamtaler.

”Vi forstyrrede hinanden hele tiden, og det førte til en del diskussioner. Derfor endte vi med at indrette et hjemmekontor til hver med eksternt tastatur, skærm og dockingstation. Det fungerer bedre,” siger Lars Gunnarsen og tænker, at støj og forstyrrelser godt kan være en udfordring, hvis man bor i en lille lejlighed.

”Så kan det nok være nødvendigt at lave husregler og bruge en vindueskarm i køkkenet som telefonrum,” siger han.

Vindue mod syd kræver gardiner

Lars Gunnarsen har et stort vindue mod syd i sit hjemmekontor. Det gav dog gener i form af varme og blændende lys. Derfor har han været nødt til at trække rullegardinerne ned. Så bliver det til gengæld lidt mørkt, ligesom nu, hvor der er mindre dagslys.

”Boliger er ikke lyssat til godt arbejdslys. I starten havde jeg ikke nogen skrivebordslampe, men det kan jeg ikke undvære. Loftslampen giver et godt baggrundslys, men man kan også sætte spot på en hvid væg for at give lys i hele rummet,” siger han.

Det er nemlig vigtigt, at der ikke er for stor kontrast mellem lyset i skærmen, arbejdsbordet og lyset bagved. Af samme grund er det bedst at sidde med siden til vinduet.

Den største udfordring er selvdisciplinen

Lars Gunnarsen har således fået indrettet sig rigtig godt, og han har alle forudsætninger for at kunne skabe et godt indeklima til sit arbejde. Men det har vist sig, at selv for ham med den allerbedste viden og motivation, så er det svært at ændre rutiner.

”Arbejdsdagen bliver grænseløs. Hvornår er man fritids-Lars, og hvornår er man arbejds-Lars? Det er den samme stol og den samme udsigt. Derfor er det der med at disciplinere sig selv den største udfordring,” siger Lars Gunnarsen, der i øvrigt også savner den daglige cykeltur til og fra arbejde.

Til gengæld er han glad for, at han altid har haft gode rengøringsrutiner – og dem har han godt kunnet fastholde.

”Af hensyn til både egen sundhed og indeklima, bør man nok gøre lidt mere rent, når alle arbejder hjemme. Jeg har selv været med til at give gode råd om indeklima i boligen. Et af dem er at indrette sit hjem rengøringsvenligt. Det har vi gjort, og vi gør regelmæssigt rent og hovedrent en gang om året,” slutter Lars Gunnarsen.


Senest revideret den 23. februar 2023