Del: - -

Risikoen er minimal

Statisk elektricitet kan være ubehagelig, men er normalt ikke farlig.

Det er helt normalt at blive lidt opladet, men spændinger under 1000 Volt giver normalt ikke mærkbare stød. Ved spændinger over 2000 Volt vil stort set alle opleve stødene som ubehagelige. Man kan opleve, at ’håret rejser sig’, og man kan føle en sitren i huden.

Enkelte medarbejdere kan få udslet - typisk i ansigt og på hænderne. Det skyldes, at den statiske elektricitet tiltrækker støv, som kan virke irriterende på huden. Hvis en medarbejder med dårligt hjerte udsættes for et meget kraftigt stød, kan det være farligt.

Eksplosionsfarer

I enkelte sjældne tilfælde kan den statiske elektricitet være farlig. Det kan være, hvis der opstår gnister, når man arbejder med eksplosionsfarlige stoffer som eksempelvis organiske opløsningsmidler. Disse situationer er dog yderst sjældne.

Ubehag kan påvirke adfærden

Hvis man ofte i løbet af arbejdsdagen udsættes for ubehagelige stød, kan det resultere i, at man begynder at undgå særlige situationer.

Det kan være at åbne døre med metalgreb eller at rede senge med plastikunderlag. Det kan også ske, at et stød gør en så forskrækket, at man springer tilbage og støder ind i en kollega eller i arbejdsrummets møbler.

Opleves forskelligt

Statisk elektricitet opleves forskelligt fra person til person. Nogle er mere følsomme end andre. Den øgede følsomhed skyldes ikke kun individuelle faktorer, men kan skyldes forskelle i indeklimaet, den enkeltes påklædning eller bevægemønstre.


Senest revideret den 26. marts 2020