Del: - -

Gode planteråd - Sådan passer I luftrensende planter

Frodige planter, der trives, er bedst til at rense luften, men hvordan får man dem til at trives? Få gode råd om det her.

Forskerne har ingen entydig viden om, hvilke planter der er bedst til at rense luften og omsætte CO2 til ilt. Det anbefales dog at vælge bladrige arter, som skal passes godt, så de trives og gror.

Her er 7 gode råd til arbejdspladser, der selv vil passe planterne:

  • Vælg robuste planter, der passer til de lysforhold, hvor de skal stå. Se nederst, hvilke planter der er bedst.
  • Vælg en ansvarlig til at passe dem, som har interessen og lysten til det. Er der flere, der passer planter, går det som regel galt, fordi der ikke er kontinuitet i arbejdet.
  • De fleste planter må ikke tørre ud, men heller ikke vandes for tit. Nogle planter er plantet med væge – dvs. planten trækker væde op efter behov. Dermed skal der ikke vandes ret tit. Her vandes cirka op til en tredjedel af krukkens højde.
  • Brug langtidsgødning, så skal der kun gødes en gang om året – bedst i april. Står planten meget lyst og varmt gødes en ekstra gang i løbet af sensommeren. Korttidsgødning gives en gang om måneden.
  • Køber man planter, der står i jord/spagnum, skal de plantes om hvert andet år. Planter i moderne inaktive plantemedier (f.eks. leca) sikrer ilt til rødderne altid.
  • Planterne skal holdes rene for støv. Det gøres ved at tørre af med en mikrofiberklud. Støv hæmmer væksten og dermed den sunde effekt af planterne. Støv kan i øvrigt skabe andre problemer i indeklimaet.
  • Nip visne blade af og vær ikke bange for at beskære planterne. De bliver blot tættere og kan formes, som man ønsker det.

Planter, der er gode for indeklimaet

Her er en oversigt over robuste, bladrige planter, der gennem videnskabelige forsøg har vist sig at have en positiv indflydelse på indeklimaet. Der kan sagtens være andre planter med lige så god eller bedre effekt.

Areca (Guldpalme)
Foretrækker en lys placering uden direkte sol. Må ikke tørre ud. Trives bedst ved 18-24 grader. Vandes 1-2 gange om ugen.

Hedera (Almindelig efeu)
Trives i skygge. Potten holdes fugtig forår og sommer, mens den godt lige må tørre ud efterår og vinter.

Spathiphyllum (Fredslilje)
Foretrækker skygge og halvskygge. Vand rigeligt en gang om ugen, hvor rødderne godt må stå lidt i vand. Den blomstrer i 2-10 uger ad gangen og holder så pause i tre måneder. Skær blomsterstænglerne ned, når den er afblomstret.

Scindapsus aureus og Scindapsus pictus (Guldranke)
Klatrer eller hænger. Tåler skygge, men foretrækker lys uden direkte middagssol. Må ikke overvandes, og jorden må godt tørre lidt mellem vanding – en gang om ugen om vinteren – lidt oftere om sommeren. Gødes halvt så meget som andre planter.

Schefflera amate (paraplyplante) og monstera deliciosa (Fingerfilodendron) er begge robuste og bladrige og tåler lidt af hvert. Deres evne til at rense luften er imidlertid ikke undersøgt.

Planter til vindueskarmen

Vindueskarmen egner sig bedst til mindre planter. De skal vandes meget, hvis de står i solen, og er i det hele taget mere krævende at passe. Især hvis luften er tør. Af bladrige plater anbefales:

Anthurium (Flamingoblomst), Aglaonema (Sømandstrøst) og Polyscias.

De gode råd er udarbejdet i samråd med direktør Claus Stoustrup fra Decoplant.


Senest revideret den 23. april 2020