Del: - -

Udenrigsministeriet undgår øjenirritation

Befugtet ventilation holder øjnene i topform i Udenrigsministeriet.

Foto: Jørgen Skytte, Tekst: Freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Medarbejderne i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads på Christianshavn klager aldrig over sviende øjne. Men det ville de gøre, hvis ikke ventilationsanlægget befugtede indeklimaet.

Det vurderer ejendomstekniker Dan Henriksen fra Bygningsstyrelsen, der ejer Asiatisk Plads.

- Da vi fik nyt anlæg for et par år siden, sagde ingeniørerne, at det ikke var nødvendigt at befugte luften, men jeg holdt på, at det var det, fortæller han.

Og det viste sig at holde stik. Da det nye anlæg var sat op, slog han befugtningen fra. Bare for at prøve det.

- Der gik ikke længe, før medarbejderne ringede og klagede over statisk elektricitet og sviende øjne. Så satte vi fugt på igen, og nu hører vi aldrig noget, siger Dan Henriksen.

Aldrig under 25 pct. luftfugtighed

Udenrigsministeriet bor i en betonbygning fra 1980. Indvendigt er der ”papvægge” – vægge, der er lette at flytte med, når behovene for indretning ændrer sig.

- Men væggene suger meget fugt. Derfor er der behov for befugtning her, fortæller Dan Henriksen og tilføjer, at der i de oprindelige manualer til huset blev anbefalet en befugtning på 50 pct.

Det nye anlæg tilfører 25 pct. fugt til ventilationsluften, og det har vist sig at være tilstrækkeligt. Anlægget kører kun, når temperaturen ude er under 15 grader og indeholder mindre fugt end 25 pct. Denne våde efterårsdag er luftfugtigheden 36,4 pct., og så er der selvfølgelig ingen grund til at tilføre yderligere fugt.

Maria Westh, der er pressemedarbejder i Udenrigsministeriet, anede ikke, at hun sad i et befugtet kontor.

”Men det giver god mening, for jeg har i hvert fald aldrig haft problemer med irriterede øjne og slimhinder, siger hun.

Befugter i tørt og koldt vejr

Behovet for befugtning er størst i ventilerede rum, når det er koldt og tørt udenfor. Læs også om årsager til øjenirritation. Kun de sydvendte kontorer på Asiatisk Plads er ventilerede og befugtede. Det er fordi vinduerne ikke kan åbnes – blandt andet af hensyn til sikkerhed og støj.

På de andre kontorer er der ingen ventilation, fordi vinduerne kan åbnes. De bliver dog ikke åbnet så tit om vinteren, når det er koldt. Dermed kan rummet holde på den fugt, som medarbejderne tilfører i disse kontorer. Desuden står dørene ud til gangene ofte åbent, så luften kan blande sig med luften fra de befugtede kontorer.

I hvert fald er der heller ingen klager over sviende øjne i de nordvendte kontorer uden ventilation og befugtning.

Befugtningsanlægget bliver i øvrigt renset hvert halve år, og vandet bliver skiftet en gang om ugen.


Senest revideret den 12. februar 2024