Del: - -

Automatikken kan holde solvarmen ude

Førhen blev det alt for varmt på kontorerne i energiselskabet SE’s bygning i Sønderborg. Nu bliver solen automatisk lukket ude. Før var der integrerede persienner i ruden, men medarbejderne fik aldrig lukket af, før det var for sent.

Denne case er skrevet i 2012. Vi tager derfor forbehold for eventuelle ændringer på arbejdspladsen, men vurderer at erfaringerne fra dengang stadig har en værdi for nutidens læsere.

- Her blev ulideligt varmt førhen, når solen skinnede. Især i de sydvendte kontorer. I dag er ingen medarbejdere længere generet af lys eller varme.

Underdirektør i energiselskabet SE Per Munk fortæller om tiden før og efter udvendige persienner på administrationsbygningen i Sønderborg.

Folk kunne ikke selv styre solafskærmningen

Bygningen er 13 år gammel og rummer 150 medarbejdere. Der var fra begyndelsen vinduer med integrerede persienner i ruden. Tanken var, at medarbejderne selv skulle regulere dem efter behov.

- Men det gik ikke. Folk fik ikke lukket af, før solen havde varmet lokalet alt for meget op, siger Per Munk.

Så blev der sat indvendige rullegardiner op med solfilm, men det var stadig op til medarbejderne at huske at bruge dem, og det skete ikke. Desuden blev udsynet forringet.

Slipper mere sol ind om vinteren

I 2004 begyndte SE at undersøge alternativer, og efter forskellige overvejelser besluttede virksomheden at installere udvendige persienner.

Nu ruller persiennerne automatisk ned, når solen med en vis intensitet rammer ruderne, og op, når den er væk igen. Der er lidt forsinkelse på, så skærmen ikke glider op og ned hele tiden i halvskyet vejr.

Om vinteren slippes der mere sol ind end om sommeren. Det er for at udnytte solens varme, men der skærmes stadig af for at undgå blænding og reflekser.

Medarbejderne kan overstyre systemet

Den enkelte medarbejder kan overstyre persiennerne ved sit eget vindue via sin computer, og det bruges flittigt. Blandt andet af kundeservicemedarbejder Gitte Høst, der sidder helt ud til vinduet.

- Om formiddagen, når solen ikke er så direkte på, så lader vi dem stå åbne. Men hvis solen reflekterer i bilruderne udenfor eller i sneen, så er vi nødt til at vippe dem, siger hun.

Hun er meget tilfreds med persiennerne. Især om foråret, hvor de tit kun er kørt halvvejs for. Så er der godt udsyn samtidig med, at de generende solstråler holdes ude.

Forskellige holdninger men ingen konflikter

- Men om sommeren er det helt klart nødvendigt at have dem helt nede, ellers bliver her ulideligt varmt. Men jeg føler mig nu aldrig lukket inde, siger Gitte Høst.

Det er den medarbejder, der sidder tættest på vinduet, der kan betjene det, og det fungerer fint uden konflikter.

- Vi er meget forskellige i forhold til, hvor meget sol, vi kan klare, men vi snakker om det, og det er ikke noget problem, siger Gitte Høst.


Senest revideret den 18. august 2020