På jagt efter kilder til støj

Man kan nå langt med at dæmpe støjen med simple midler. Det viser en grundig gennemgang af en ganske almindelig integreret institution i Holstebro, hvor akustisk ekspert kommer med gode råd til simple forandringer.

BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (tidligere BAR SoSu og BAR U&F) gennemførte i 2009 og 2010 en storstilet landsdækkende indsats mod støj. Denne artikel er en sammenfatning af en oprindelig tekst, der blev lavet til projektet.

Er der støj i daginstitutionen, så gælder det om at finde kilderne og derefter finde løsningerne. Her er et eksempel på en helt almindelig institution, der får hjælp af en akustisk ekspert, arbejdsmiljøkonsulenten Niels Bang Hansen.

Fin æstetik med dårlig akustik

Krøyerhaven i Holstebro er blot 11 år gammel, da Niels Bang Hansen kaster sine kritiske øjne på støjniveauet og leder efter støjkilder og mulige forbedringer.

Børnehaven har et højt æstetisk niveau med højt til loftet. Det giver masser af luft, men er svært at støjdæmpe, fordi de støjabsorberende materialer sidder for langt fra støjkilden, som er nær gulvhøjde. Store åbne rum med bærende søjler og kanter, der mødes i 4-5 meters højde, er med til at øge det samlede lydniveau. Selv indgangspartiet, der tager sig nydeligt ud, er med sine store glasflader med til at hæve støjniveauet.

I alle rummene er der dog ophængt støjabsorberende plader fra loftet og ned i cirka to meters højde.

- De støjabsorberende plader har i sig selv en positiv virkning, men kunne være anbragt længere nede på væggen, hvor de vil have en større effekt, siger Niels Bang Hansen.

Mange positive små detaljer

Niels Bang Hansen får øje på flere gode ting, som institutionen allerede har gjort for at minimere støjgenerne:

  • Alle plastikkasser til legetøj er udskiftet med kasser af strå, der ikke når samme høje lydniveau, når de hives ud og ind af reolerne.
  • Et legebord har linoleum på overfladen og hjul under benene, så det kan flyttes uden at lyde som en udtjent sporvogn.
  • Der er bløde dupper under stolene
  • Små tæpper rundt omkring i institutionen reducerer støj fra klodser og andet legetøj
  • Opslagstavler på væggene er med til at reducere støjen.

Men der er også plads til forbedring:

  • Børnetegninger på de støjabsorberende vægplader, der når ned i ca. to meters højde, blokerer den lydabsorberende effekt.
  • En del legeborde er af hårde, glatte materialer. Her vil et tyndt stykke filt under voksdugen have en næsten magisk effekt.
  • Børnene mangler et par steder i huset, hvor der er sikret ro og fred, og hvor de kan søge hen, hvis de bliver trætte af deres medfællers høje stemmer og for meget tumult. Her kan nogle flytbare og fleksible skillevægge (med lydabsorbenter) være med til at skabe små, stille oaser.

Læs også:


Senest revideret den 26. april 2021