Del: - -

10 gode råd

- om at undgå statisk elektricitet eller mindske generne

Det kan du selv gøre:

  1. Læg et stykke antistatisk stof over din kontorstol og en måtte eller et stykke antistatisk gulvtæppe under dit skrivebord.
  2. Brug tøj af bomuld og uld frem for syntetiske stoffer.
  3. Prøv med forskellige sko og løft fødderne, når du går.
  4. Brug fugtighedscreme, hvis du har tør hud.
  5. Rør dørhåndtaget eller andre stødgivende genstande med håndroden eller armen, som er mindre følsomme for stød end fingrene.
  6. Man kan også aflade med en fingerring, en nøgle eller noget andet metal, inden man tager fat med hænderne.
  7. Skyl dit tøj i skyllemiddel. Det har en antistatisk virkning. Det indeholder dog også stoffer, der belaster miljøet, så det bør være en af de sidste muligheder.

Fælles tiltag på arbejdspladsen:

  1. Henvend dig til din arbejdsgiver eller sikkerhedsorganisation, hvis du har regelmæssig problemer med statisk elektricitet. Tag evt. problemet op i arbejdspladsvurderingen (APV).
  2. Hvis der er mere end 22 grader, kan I med fordel skrue ned for temperaturen. Det øger luftfugtigheden og mindsker risikoen for statisk elektricitet.
  3. Statiske materialer kan behandles med et antistatisk middel eller skyllemiddel. Det kan dog indeholde andre uønskede stoffer, så hold øje med indholdet og eventuelle bivirkninger.

Læsernes gode råd: 

1: Klud med skyllemiddel i tørretumbleren:
"Jeg har altid været ekstrem følsom, hvad statisk elektricitet angår. Specielt har jeg haft problemer, når jeg skulle tage tøj ud af tørretumbleren. Jeg fik "stød" på maskiner og tøjkurve. Tøjet "klistrede" sammen og klæbede ind til mig som om det blev tiltrukket magnetisk.

Gennemvæd et stykke stof (jeg bruger en rengøringsklud i en farve jeg ellers ikke benytter i køkkenet) i 3 dele skyllemiddel og 1 del vand. Lad det tørre. Put kluden i tørretumbleren sammen med tøjet, som er vasket på normal vis. Jeg troede ikke på det, men gav det en chance, og jeg må sige at det virker. Ikke kun i vaskekælderen, men endda så godt, at jeg heller ikke længere får stød på bildøren." - Venlig hilsen, Bente Erno.

Nøglen aflader metallet: 
"I de perioder hvor jeg er udsat for meget statisk elektricitet, aflader jeg mig altid via en nøgle f.eks når  skal jeg åbne mit arkivskab (stålskab), trykke på knappen til elevatoren (svært at undgå at ramme metallet ved siden af) osv. Gnisten springer til nøglen og jeg mærker absolut ingenting, jeg har oplevet at der kan springe helt op til 5 mm lange gnister til nøglen og kun i sjælne tilfælde har jeg højst mærket en minimal snurren i fingrene." John Bebe fra Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet. 


Senest revideret den 11. april 2024