Del: - -

Intelligente bleer giver mindre ildelugtende vasketøj

Ved at kortlægge borgernes tissemønstre kan man planlægge bleskift og undgå våde lagner.

Af journalist Lone Bolther Rubin

Urinlugt i plejeboliger kan til dels forebygges ved at sikre, at borgerne får skiftet ble eller tilbydes toiletbesøg på de rigtige tidspunkter.

De fleste mennesker har relativt stabile mønstre for deres vandladning, så ved at kortlægge disse mønstre kan man tilrettelægge en individuel plejeplan, som kan reducere mængden af urinvåde lagner og tøj.

Det primære mål er at give borgeren mere velvære, spare på mængden og størrelsen af bleer, ligesom man kan spare mandetimer på at skifte sengetøj og bleer. Men det hjælper selvfølgelig også på eventuelle problemer med urinlugt på afdelingen.

Man foretager kortlægningen med en udredningsble, som også kaldes intelligent ble eller sensorble. Det har man i en årrække gjort på Ærtebjerghaven Plejecenter i Odense.

En borger udredes ved hjælp af en sensor, der monteres på de særlige bleer i tre hele døgn. Sensoren sættes til computeren og afslører, hvornår der er tisset i bleen, og hvor meget. Herefter tilrettelægges plejen med almindelige bleer, så bleskift og toiletbesøg passer til borgerens vandladning.

"Det betyder rigtig meget om natten, hvor mange borgere ikke selv kan sige til. Vi har nedsat forbruget af bleer og antallet af sengeskift. Hvor vi nogle gange tidligere skulle skifte lagner hver dag, kan vi nu nøjes med at skifte den ene gang om ugen, som vi altid gør," fortæller lederen af plejecentret, Heidi Tange.

Center for Frihedsteknologi i Aarhus Kommune har lavet en rapport om brug af udredningsbleer, som kan downloades her.


Senest revideret den 14. februar 2022