Del: - -

Indeklima i borgenes hjem

Kend jeres lokale aftaler og kom problemerne i forkøbet

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne arbejder under sikre og sunde forhold. Det gælder også, når I gør rent og hjælper borgere i deres egne hjem.

Tre love er sidestillet: Arbejdsmiljøloven, serviceloven og sundhedsloven.

Det kan give en række dilemmaer. For borgeren har ret til at få sin ydelse, og arbejdsgiveren skal sikre, at ydelsen leveres på en måde, så arbejdsmiljøloven kan overholdes.

I dette tema ser vi på, hvordan I kan agere i dette dilemma. Læs også:

Vurdér risikoen i forbindelse med APV

Indeklimaet er en del af det fysiske arbejdsmiljø i private hjem. Det er derfor en del af arbejdspladsvurderingen (APV). I bør have fokus på følgende temaer, når I laver APV:

  • luftkvalitet, herunder røg, lugtgener, skimmelsvamp, allergener og hygiejne
  • temperatur og luftfugtighed
  • lys
  • støj og akustik

For hvert område skal I vurdere de arbejdsmiljømæssige risici, der er hos den enkelte borger.

Lugtgener, fugt, skimmelsvamp og rygning er nogle af de mest relevante temaer at vurdere i private hjem.

Desuden kan der være sundhedsmæssige risici forbundet med dyrehold og mangelfuld rengøring, ligesom det kan være relevant at vurdere, om der er kemisk afgasning fra materialer og inventar i nybyggeri.

Da en medarbejder sjældent er i længere tid hos den samme borger, bør I også vurdere den samlede risiko i løbet af arbejdsdagen. Det er for eksempel ikke nødvendigvis sundhedsskadeligt at komme på et kort besøg i et hjem med skimmelsvamp, men derfor kan det godt være genererende for medarbejderen.

Læs også

Kommunen sætter rammerne

Kommunerne har metodefrihed i forhold til, hvordan de vil sørge for et sikkert og sundt arbejdsmiljø i borgernes hjem. I forbindelse med tildeling af ydelsen, skal kommunen oplyse borgeren om, at der ikke må ryges, mens hjælperen er til stede. Eventuelle pårørende, som er til stede i hjemmet, må heller ikke ryge, mens hjælperen er der.

Kommunen kan kræve, at der skal luftes ud, inden hjælperen kommer.

Kommunen kan også kræve, at borgerens kæledyr skal opholde sig i et aflukket rum, mens medarbejderen er i hjemmet.

Når det kommer til forhold som akustik, lys, temperatur, hygiejne og lugtgener er det sværere, fordi der ikke er nogen direkte lovgivning om, hvilke krav man kan stille til en borger. Men selvfølgelig kan kommunen prøve at lave en aftale også om disse forhold.

Den gode aftale er den, man er fælles om

At arbejde i et privat hjem skal være en god oplevelse for alle parter.

Det bedste er, at kommunen sammen med borgeren og eventuelle pårørende kommer frem til en forståelse for kommunens regler, som er lavet af hensyn til hjælperen og hjælperens arbejdsmiljø.

Det kræver en god og konstruktiv dialog at blive enige om retningslinjer for besøget, men aftalen skal indgås. Den bør formuleres, så det bliver tydeligt, at den også kommer beboeren og de pårørende til gode.

Det kan for eksempel være en aftale om udluftning i forbindelse med rygning, skimmelsvamp eller lugtgener. Eller det kan være, at I kan give ydelsen i et rum, der ikke har dårligt indeklima. Det afhænger meget af de lokale forhold, hvilke muligheder I har.

Der er ikke nogen let opskrift på, hvordan man sikrer at en borger får en sundhedsydelse i situationer, hvor borgeren ikke er i stand til at leve op til kommunes regler for indeklimaet. Det er en vurdering i den enkelte situation.

Der er nogle særlige muligheder for at håndhæve regler i rygerhjem, fordi loven beskytter folk mod at arbejde i tobaksrøg. Det har vi lavet et særskilt tema om. Læs det her.

Teknisk løsning

Det er formodentligt muligt at udbedre dårligt indeklima med forskellige typer luftrensere. Hvis borgeren ikke har mulighed for at lufte ud, eller hvis udluftningen ikke er effektiv nok, kan en luftrenser installeres.

Flere afprøvninger har vist, at mange medarbejdere og borger opfatter lufterensere som en god løsning.   

Læs også vores tema om luftrensere.

Læs også

Eksterne links:


Senest revideret den 6. august 2020