10 gode råd til et sundere indeklima i julemåneden

Husk at lufte ud, sluk lyset helt når du puster ud, undgå træk og andre gode råd til et bedre indeklima med stearinlys op til jul. I kan også skabe hygge med lyskæder og juleduft med appelsiner og nelliker.

Gode råd om levende lys:

  • Tænd kun levende lys ved særlige lejligheder.
  • Sluk levende lys med fingrene eller en klemme, så vægen ikke ryger.
  • Sluk øjeblikkeligt lys, der soder.
  • Udsæt ikke levende lys for træk, da det får flammen til at blafre og ose.
  • Luft altid ud, når lysene bliver slukket.
  • Undgå især lys med duftstoffer og lys af gelé.
  • Klip vægen så kort som muligt.

Hyggelige alternativer til levende lys

  • Skab hygge med lyskæder eller kunstige LED-stearinlys i stedet for levende lys.
  • Appelsiner med nelliker giver en dejlig duft af jul helt uden os!

Luft altid ud – også selvom det er koldt 

Alternativer bliver mere og mere populære

Det er vældig hyggeligt med levende lys, og kan et elektrisk 'stearinlys' erstatte det? Der er i hvert fald nogle tendenser til, at interessen for at købe de elektriske alternativer er stigende. I en pressemeddelelse fortæller en webshop, at deres salg af LED alternativer til levende lys er steget med 68 procent fra vinteren 2018/19 til vinteren 2021/22. Samtidig er deres salg af paraffin- og stearinlys faldet tilsvarende.

OBS: Svanemærkede lys er ikke sundere
Svanemærkede lys er mere miljøvenlige, men ikke nødvendigvis sundere for indeklimaet, end andre lys. Mærket stiller ganske vist skrappere krav til sodning end lovgivningen, men ikke skrappere end de fleste i forvejen lever op til.

Mærket har regler om, at der ikke må tilsættes metaller til væge og voks. Alligevel har forskere fundet bly og nikkel i Svanemærkede lys. Paraffin-lys, der afgiver halvt så mange partikler som stearin, kan ikke kan få Svanemærket, da mærket stiller krav om brug af 90 pct. fornybare materialer (af miljømæssige årsager).

Når det er sagt, så ved forskerne stadig ikke, hvordan partikler fra forskellige lystyper rent faktisk påvirker mennesker. Derfor er der heller ingen hjemmel til at tro, at Svanemærkede lys er sundere end andre.

Læs om udledning af ultrafine partikler fra levende lys i denne artikel.


Senest revideret den 11. november 2022