Klimakrisen presser indeklimaet

Indeklimaet i vores kontorbygninger kommer under voldsomt pres på grund af den store opmærksomhed på den globale opvarmning, mener indeklimaforsker Geo Clausen. Han advarer imod at gå så langt i energibesparelserne, at vi ender med syge bygninger som efter oliekrisen i 1970’erne.

Af journalist Petra Sjouwerman, Periskop

”Opmærksomheden omkring de globale klimaændringer er så stor, at det kommer til at rulle som en kæmpe snebold over vores indeklima,” frygter lektor Geo Clausen fra det danske Center for Indeklima og Energi, som er del af Institut for Byggeri og Anlæg ved Danmarks Tekniske Universitet.

Han drager en parallel til energikrisen i 1970’erne, hvor man for at spare energi, sænkede temperaturen og skruede ned for ventilation i bygningerne. Det medførte en masse problemer, og en lang række internationale undersøgelser har vist, at folk i lang tid var utilfredse med indeklimaet i deres bygninger og kontorer. Det var efter denne krise at udtrykket ’Sick Building Syndrome’ opstod, selvom det ikke var bygningerne, men menneskene i bygningerne, der blev syge.

”Det samme kan ske igen. Det er dystre synspunkter, men vi frygter at folk i deres iver for at spare energi kommer til at gå for langt,” siger Geo Clausen, der har forsket i indeklima og dets effekt på mennesker i over 25 år. Han har især haft fokus på komfort og sundhed og arbejdsevner.

Nye bygningsmaterialer

Geo Clausen afviser ikke, at man skal mindske energiforbruget i bygninger. Tværtimod understreger han, at det er helt nødvendigt at fokusere på det, da 40 procent af vores energiforbrug går til opvarmning og ventilering af bygninger.

”Det er oplagt at tage fat her, men man skal ikke tage for meget fat,” siger han og understreger at forskningen ved Center for Indeklima og Energi altid har haft som mål at udvikle tekniske løsninger til et etablere sundt, komfortabelt og produktivt indeklima ved et lavt energiforbrug.

I dag har der - til forskel fra 1970’erne - været en revolution indenfor nye byggematerialer og produkter, som har forbedrede egenskaber, men samtidig afgiver forurenende stoffer. Som eksempel nævner han maling der kan vaskes og nye overfladebehandling, der er stærkere end før. Derudover er der nu computere på kontorer, der indeholder flammehæmmer, og som sidste skud på stammen er der nanoteknologi.

”Jeg tror, at de nye materialer er potentielt en del af problemet, men jeg er især bekymret for en kombination af energisparebehovet og disse nye materialer,” siger han.

Ingen glaspaladser mere

Ifølge Geo Clausen er det danske bygningsreglement en aktiv medspiller med fokus på både energiforbrug og indeklima. Bygningsreglementet 2008 stiller strenge krav, og der kommer flere stramninger i fremtiden. 

”Disse stramninger fører til tekniske løsninger, som for eksempel forbedret varmegenindvinding, der kan hjælpe med til at mindske energiforbruget,” siger indeklimaforskeren, der også er sikker på, at vi kommer til at se en anden byggestil i fremtiden.

”De store glasmausoleer, som blandt andet præger havnefronten i København, hører formentlig fortiden til. De kræver alt for meget energi at køle ned, så dem vil man ikke bygge på samme måde fremover,” siger han.

Klimakonference uden indeklima

På grund af den store internationale klimatopmøde i København senere i år, vil al opmærksomheden være på at mindske energiforbruget, mener Geo Clausen.

”Her vil folk vise, hvor meget de kan spare. Og spare bliver nøgleordet, selvom det kan have en dårlig effekt på indeklimaet. Her har vi en rolle. Vi skal være djævelens advokat, der hele tiden advarer. Pas nu på at indeklimaet ikke bliver dårligt,” siger Geo Clausen.


Senest revideret den 22. april 2020