Case - Sundhedshuse bygget til sundt indeklima

Fire sundhedshuse i Nordjylland lever op til kravene i DGNB-certificeringen. Det har gjort materialevalget mere bevidst i forhold til at sikre et godt indeklima. Og så er der så meget styr på processen, at byggeriet bliver færdigt to måneder før tid.

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

I Hurup Thy, Pandrup, Sæby og Brønderslev skyder fire nye sundhedshuse op. De forventes at få et optimalt indeklima. Det er de i hvert fald bygget til.

Bag byggerierne står Region Nordjylland. De har valgt at bygge sundhedshusene efter den ret nye danske version af den bæredygtige certificeringsordning, DGNB.

- DGNB kræver, at vi dokumenterer, at indeklimaet er i orden. Man kan vælge, at vægte det højt, og det har vi gjort, siger kontorchef i byggeafdelingen Niels Sloth.

Blandt andet fordi en god og velfungerende arbejdsplads kan være med til at tiltrække de praktiserende læger, der skal fylde husene.

Optimalt materialevalg fra begyndelsen

DGNB sørger for, at der er fokus på optimale løsninger fra begyndelsen. Det gælder også materialevalget. For eksempel må der kun bruges materialer, der overholder de skrappeste krav til afgasning.

- Pointsystemet betyder, at vi vælger de materialer, der er dokumentation for, og som giver det bedste indeklima, siger Niels Sloth og tilføjer:

- Vi kan desuden se, at der er meget mere orden på vores DGNB-byggepladser. Her er ingen hovsaløsninger.

Det har noget med den tvungne planlægning at gøre. Byggeriet i Pandrup forventes oven i købet færdigt to måneder før planlagt.

Lægehusene bliver testet inden aflevering. Det betyder, at ventilationsanlæg og andre installationer er indkørt, inden de tages i brug. Det sikrer, at byggeriet overholder de krav, der er stillet til indeklimaet.

Næste projekt er et sygehusbyggeri

Region Nordjylland har i høj grad støttet sig til rådgiverne, men har valgt samtidig at uddanne deres egne folk i at forstå DGNB.

- Vi vil godt være mere faglige. Vi kan nu stille de rigtige spørgsmål og bedre forstå processen og tilpasse den vores organisation, forklarer kontorchefen.

Næste DGNB-projekt bliver formentlig et sygehusbyggeri til 660 mio. kroner. Politikerne i regionen forventes nemlig at vedtage en indkøbspolitik, der forpligter regionen til at tage hensyn til klima, CSR mv. – også når de køber nye huse.

- Til det formål er DGNB meget velegnet. Så er vi sikre på at leve op til forventningerne, siger Niels Sloth.

Du kan læse mere om DGNB på Indeklimaportalen.


Senest revideret den 17. april 2020