Del: - -

Solafskærmning

Få gode råd til effektiv solafskærmning, så du ikke bliver blændet eller får det for varmt, men alligevel kan nyde udsigten. Det er bl.a. en god idé at skærme helt af for solen, mens I alligevel ikke er på arbejde.

Spar på energien og få et bedre indeklima med og uden sol

Solen skinner, det er forår, og her sidder vi så: Bænket til den varme stol og arbejdet. Men der kan være både penge at spare og udsigt til bedre indeklima, hvis vi bliver bedre til at bruge den manuelle solafskærmning på arbejdspladsen.

Hvis I allerede har solafskærmning, skal I naturligvis sætte jer ind i, hvordan den fungerer og bruge udstyret aktivt. Hvis i er i tvivl, så spørg først det tekniske personale og evt. producenten.

Læs også:

Vejledning til solafskærmning gør en stor forskel

Solafskærmningen har først og fremmest indflydelse på rumtemperaturen, muligheden for udsyn og for at undgå gener fra solens stråler.

- En rigtig god vejledning til brugerne vil kunne gøre en stor forskel. Ikke mindst i samspil med en simpel automatik styret af et ur og en kalender, siger seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Kjeld Johnsen.

Når indeklimaet er optimalt, er energiforbruget som udgangspunkt også optimalt. Kjeld Johnsen giver her et par gode råd videre, delt op efter årstiderne.

Solafskærmning om vinteren:

  • Er det iskoldt, er det en fordel at lukke solafskærmning helt til, når der ikke er nogen i bygningen. Det holder lidt på husets varme.
  • I den milde del af vinteren, skal man som udgangspunkt trække solafskærmningen helt fra, når solen skinner. Det er for at få så meget solvarme ind som muligt.

Solafskærmning om sommeren:

  • Skærm af, inden rummet forlades om eftermiddagen for at undgå overophedning om eftermiddagen og/eller morgenen. 
  • Er der mulighed for at styre solafskærmningen med ur, så kan man for eksempel lukke af uden for arbejdstid, og når der er frokostpause.

Mellem sommer og vinter:

  • Især om foråret svinger udetemperaturen meget. Her må man tage hensyn til vejret og vejrudsigten.
  • Er det koldt, skal solen lukkes ind, så den kan varme rummet op.
  • Er det varmt, skal der blændes af som om sommeren for at undgå overophedning.

På alle årstider:

  • Skærm af, hvis solen blænder eller giver reflekser, enten direkte eller fra reflekterende overflader.
  • Husk at lukke op igen, så snart det er muligt.
  • Solafskærmning kan være nødvendig mod alle verdenshjørner – også mod nord. For eksempel kan sol i ruderne på en nabobygning eller parkerede biler give stærke gener i form af blænding.

Udsyn og dagslys er en væsentlig del af vores velvære og arbejdsevne. Derfor er det vigtigt kun at bruge solafskærmning, når det er nødvendigt - og gerne forebyggende.

Læs også: Tema om dagslys


Senest revideret den 24. februar 2021