Del: - -

Case - Mere lys og luft på biblioteket

Der er sparet på energien efter renovering, og indeklimaet har fået et enormt løft på Albertslund Bibliotek, men der er også udfordringer med varme om sommeren.

Mere lys og luft på biblioteket

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Da Albertslund Bibliotek skulle igennem en større renovering, var der fra begyndelsen fokus på indeklimaet. Det kan mærkes i dag.

- Vi har fået fantastiske dagslysforhold, akustikken er rigtig god, og luften er blevet meget bedre og renere, siger lederen Niels Dejgaard.

Men han må også sande, at det har været en udfordring at tilgodese alle aspekter. Derfor døjer personalet og husets brugere med varmeproblemer om sommeren. Mere om det senere.

Dårligt indeklima før renoveringen

Biblioteket ligger på 1. sal. Bygningen er fra 1973, og i 2003 blev der opdaget skimmel i konstruktionen. Det gav anledning til en større renovering med nye facader, ny indretning og nyt tag.

Huset var dårligt isoleret. Alle installationer var synlige, og de samlede meget støv – ligesom gulvene, der var slidte og vanskelige at holde rene.

Der var mekanisk ventilation, som hurtigt støvede til. Vinduerne var meget små, og ovenlysene var utilstrækkelige. Biblioteket var kort sagt et dunkelt sted med en dårlig luft.

Der var også et stort energiforbrug, så formålet med renoveringen var ikke bare at fjerne skimmel. Det blev også at spare på energien, få en fleksibel indretning og skabe et bedre indeklima.

Mere dagslys og bedre lys på reolerne

Noget af det, personalet følte sig mest inddraget i, var at få mere dagslys ind i lokalet. Der kom store vinduer i facaden og rytterlys i taget. Samtidig kom der LED lys på alle reoler.

Det har givet udsyn til omgivelserne og et langt bedre lys at arbejde i. Desuden har det givet store besparelser på strømmen.

Ledelsen ønskede også en mere fleksibel indretning med storrumskontorer og alle udlånstyper samlet i ét udlånsareal frem for tidligere tre afdelinger.

- Vi vidste godt, at det stillede store krav til lyddæmpning, fordi vi tit har daginstitutioner på besøg. Det var tegnestuen meget lydhør overfor, og de fandt en virkelig god løsning, siger Niels Dejgaard.

Det bliver for varmt om sommeren

De gode forbedringer står dog ikke alene. Af hensyn til energiforbruget insisterede kommunen på at installere naturlig ventilation og i den ene ende hybrid ventilation, der er en kombination af naturlig og mekanisk ventilation.

Det giver et super godt og sundt luftskifte, men bygningens lette konstruktion betyder, at det bliver for varmt på visse sommerdage. Bygningen har ikke tilstrækkelig masse til at holde på nattekulden i løbet af dagen.

- Vi var glade for udsigten til mere dagslys, men vi var også bekymrede for varmepåvirkningen fra de mange vinduer, siger Niels Dejgaard.
 
Nogle eksterne ventilationsrådgivere var også bekymrede, men tegnestuen og bygherren var overbeviste om, at det ikke ville blive for varmt.

- Så er det svært som personale at stå fast, men det skulle vi nok have gjort, erkender Niels Dejgaard.

Det kan være svært at få helheden med

Et andet eksempel på, hvor svært det kan være at tænke i helheder er de lyddæmpende lofter. De består af isolering, der er sprøjtet med en blanding af gips og bomuld, der giver en blød og porøs overflade.

- De dæmper lyden fantastisk, men de bliver støvede og er næsten umulige at holde rene og meget svære at vedligeholde, siger Niels Dejgaard.


Senest revideret den 15. februar 2024