Del: - -

Syg af passiv rygning i psykiatrien

Kirsten Wichmand er blevet lungesyg efter flere år som pædagog i psykiatrien – ofte i tætte, røgfyldte lokaler.

Kirsten Wichmand har altid været meget glad for sit arbejde som pædagog i psykiatrien. Glad for kollegerne, glad for klienterne, glad for at gøre en forskel for de skæve eksistenser.

Røgen var et vilkår, som hun tog med – lige indtil november 2011. Da fik hun konstateret en lungesygdom beslægtet med KOL efter to års åndedrætsbesvær og et utal af undersøgelser.

Mere bekymret for rygerne

85-90 pct. af alle, der får KOL er rygere. Passiv rygning kan formentlig bidrage til sygdommen, hvis den pågældende samtidig udsættes for andre skadelige stoffer. Ifølge Danmarks Lungeforening dør ca. 5.000 personer af KOL i Danmark hvert år.

Kirsten Wichman røg selv ganske lidt som helt ung – ellers har hun kun været udsat for rygning på arbejdet.

- Jeg har altid vidst, at passiv rygning var usundt, men jeg var mere bekymret for rygernes helbred end for mit. Jeg har aldrig før tænkt på det som livstruende, siger hun.

Nikotinen løber ned ad vinduerne

Kirsten Wichmand arbejdede fra 1997 med psykisk syge mennesker i forskellige bofællesskaber og som hjemmevejleder. Mange af dem havde et misbrug og røg som skorstene.

Da rygeloven kom i 2007, røg de kun på deres egne værelser, og ikke når Kirsten Wichmand var der. Men det gjorde ikke den store forskel:

- Når mennesker ryger, som de gør, så er der blåt af røg – uanset om de ryger, mens du er der eller ej. Jeg skulle blandt andet hjælpe beboerne med at gøre rent, og nikotinen løb ned ad vinduerne, siger hun.

Behov for mere bevidsthed om rygning på arbejdet

Mens faglighed og alkoholpolitik var emner, der optog hende og kollegerne, var der ingen fokus på det røgfyldte indeklima.

Egen sikkerhed handlede mest om at undgå vold. Det viser sig nu, at røgen var en langt større fare for Kirsten Wichmand end nogle af de andre risici i arbejdet.

- Rygeloven har selvfølgelig hjulpet, men vi er også nødt til som faggruppe at øge bevidstheden om, hvor sundhedsskadeligt det er at arbejde i røgen, siger hun.

Hun mener også, at det er svært at tale om andres rygning.

- Det bliver opfattet som en løftet pegefinger. Alle ved, det er usundt, men det er ikke noget, man skal blande sig i. Mange kolleger ryger jo også – så man kan let komme til at ”anklage” dem også, siger Kirsten Wichmand.

Et dilemma mellem omsorg og arbejdsmiljø

Hun erkender desuden det dilemma, som handler om, hvordan man skal give den nødvendige omsorg for borgeren, samtidig med at man skal tage hensyn til sig selv.

- Hvis de havde valget mellem mig og smøgerne, så ville de nok ikke vælge mig. Men hvis jeg havde været mere bevidst om sundhedsrisikoen, så havde jeg selv haft mulighed for at træffe et aktivt valg, siger Kirsten Wichmand.

Hun har nu fået et arbejde med udviklingshæmmede, der ikke ryger så meget. Hun kan bremse udviklingen af sin sygdom, men hun slipper aldrig af med den.

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en kronisk betændelsestilstand i lungerne, som medfører hurtigt tab af lungefunktion.


Senest revideret den 18. august 2020