Del: - -

Borgernes rygevaner er tabu

De fleste ved, at passiv rygning er sundhedsskadeligt. Men hvorfor egentlig det? Hvad er det, der gør røgen farlig? Og hvilke konsekvenser har passiv rygning?

Offentlige medarbejdere, der hjælper syge eller svage borgere i deres eget hjem, har et helt særligt forhold til dem, de besøger. De kommer for at hjælpe, og de bekymrer sig om borgerens velbefindende. Så kan det være svært samtidig at snakke om borgerens dårlige rygevaner.

Anni Nørgaard Jensen, der er arbejdsmiljøkonsulent i Slagelse Kommune, mener, at emnet er belagt med tabu. Hun er medforfatter til en rapport fra 2011 om arbejdsmiljø i private hjem.

- En ting er, at man har nogle regler, men når du står derude alene hos borgeren, så sker der noget andet. Det kan være svært at kræve noget af mennesker, der i forvejen har det svært, siger hun.

Nye rygevaner kan være en gave

Den holdning støtter Inge Haunstrup Clemmensen, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi tror pr automatik, at det er en forværring i folks livskvalitet at tale om det, men det kunne faktisk være en gave, siger hun. Alene at begynde at ryge udenfor kan have en positiv virkning på mange områder. Beboeren sover måske bedre om natten, og pårørende kan få mere lyst til at komme på besøg.

Projekt i Allerød har givet overraskende reaktioner

Det er som regel forløsende at bryde tabuet. Inge Haunstrup Clemmensen har iværksat et projekt på tre plejehjem i Allerød, der har valgt at sætte rygning på dagsordenen. Det har givet mange positive og for medarbejderne overraskende reaktioner.

- Vi spurgte en ældre dame, om hun havde lyst til at holde op med at ryge, og det overraskede personalet, at det havde hun faktisk, men der var aldrig nogen der havde spurgt hende, siger hun.

En anden beboer var dement. Hun røg konstant, fordi hun glemte, at hun lige havde røget. Hun havde nikotinforgiftning, der gav hende forgiftningssymptomer, der minder om influenza med kvalme, utilpashed og smerter.

- Hun fik en væsentlig højere livskvalitet, da hun fik reduceret sit cigaretforbrug og fik appetitten tilbage, siger Inge Haunstrup Clemmensen.


Senest revideret den 18. august 2020